Porządki + zasady obowiązujące w tym dziale |
Autor |
Wiadomość |
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-31, 20:15 Porządki + zasady obowiązujące w tym dziale
|
|
|
Dział "jaki to gatunek" został "odchudzony" o archiwalne tematy, które miały małą wartość dla użytkowników forum. Te które zostały, moim zdaniem mogą przydać się forumowiczom, którzy w przyszłości będą chcieli zidentyfikować swój gatunek. Dla ułatwienia szukania, obok tytułów dopisałem nazwy gatunku o który autor pyta w danym wątku.
Przy okazji chciałem przypomnieć jak powinien wyglądać wątek w tym dziale by miał jakąkolwiek wartość na przyszłość:
1. pytanie o gatunek bez zdjęcia lub ze zdjęciem na którym praktycznie nic nie widać (jakość) nie ma sensu - watek jest usuwany
2. w jednym wątku pytamy o jeden gatunek - pytania o wiele roślin sprawiają, że z wątku robi się jeden wielki bałagan i traci wartość.
3. dział jak sama nazwa wskazuje służy do rozpoznawania gatunku, nie dyskutujemy tu o przycinaniu, przesadzaniu itp. - do tego są inne działy.
4. jeśli nie masz pojęcia jaki to gatunek (jesteś zupełnie zielony w tym temacie) - nie pisz nic. Uwierzcie mi, tak będzie lepiej.
Proszę Was abyście dostosowali się do powyższych punktów, dzięki temu ten dział będzie miał sens.
Z góry dziękuję |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-01-31, 20:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-02-01, 12:15
|
|
|
szefie to nie do spełnienia, jak bym był mod to bym wywalił połowę postów. Drzewko kupują bo ładne, i koniec, a potem ratujcie. To tak jak szesnastkolatki było przyjemnie, a potem ciąża RATUJCIE. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
szef
|
Wysłany: 2010-02-01, 13:25
|
|
|
Domyślam się, że autorów takich postów nie ubędzie. Powyższe wskazówki sa raczej dla stałych bywalców. Jeśli na nie będzie reakcji forumowiczów na bezsensowne watki, to autor sie zniechęci i nie będzie produkował kolejnych. a mod zrobi swoje usuwając dany temat. Pozostawiłem sporo tematów w tym dziale, bo wierzę, ze jednak część "nowych" zajrzy do nich szukając swojego gatunku. Szczególnie, że dopisane do tematów nazwy gatunków bedą pomocne - czesto forumowicze szukaja jedn=ynie potwierdzenia swoich podejrzen
.
Ostatnio ktos pisał o likwidacji tego działu. Wydaje mi się, pytania o gatunek beda sie zawsze pojawiały, wiec nie chce go usuwać. Za to jest kilka innych działów, które beda likwidowane, ponieważ zastapione są (lub bedą) konkretnymi artykułami. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-02-01, 14:25
|
|
|
Czyli jak ktoś będzie pytał o fikusa to piszemy delate topic i finito?
A nie lepiej stworzyć jeden wątek (pytanie-odpowiedź, pytanie-odpowiedz, pytanie ...) prócz tych które już istnieją. Będzie mniej pracy dla modów. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
szef
|
Wysłany: 2010-02-01, 16:00
|
|
|
Myślę, że jeśli ktoś zapyta, wstawi dobre zdjęcie, wszystko tak jak trzeba, to nie zaszkodzi odpowiedzieć. Takie wątki jednak będą po jakimś czasie wywalane, bo np. o ficusach w tym dziale mamy wystarczająco dużo przykładowych tematów.
Jeden wątek to chyba nie najlepszy pomysł, to będzie smietnik nie wątek, szczególnie gdy jednocześnie kilku forumowiczów będzie odpowiadało na różne pytania. |
|
|
|
|
bogdan 49
bogdan 49
|
Wysłany: 2010-02-01, 17:10 pytania iodpowiedzi
|
|
|
pytania związane z tym co to za gatunek były są i będą.na nic się zda pisanie regulamin forum oraz zakazów takich czy innych.proszę sobie wyobrażić że ja wielokrotnie obserwóje jak ludzie kupują bonsai w marketach . zachwycają sie tymi drzewkami nie wiedząc w co sie pakują, a pożniej to juz wiecie... i jeszcze jedno bez względu na to ile tch drzewek jest wszystkie schodzą..a tak na marginesie to nawet te marketowce mają cos w sobie.. |
|
|
|
|
kk89
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Maj 2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2010-02-02, 10:25
|
|
|
Mądry pomysł z tymi zasadami dodawania co to za gatunek. I za stawania mnie pewna rzecz dlaczego te osoby co dają temat nie sprawdzają wyszukiwarce i na opisach gatunków co mają. Bo często patrzyłem na tematy tym dziale i okazało się że często powtarzają. Jak by te osoby nie umiały poszukać sobie swojego gatunku. I dlatego powinno być zanim założyć temat zobacz opis swojego gatunku. I tam był by zdjęcie i opis danego gatunku. I linki z związane z dbaniem o ten gatunek. |
|
|
|
|
|