dziwny fikus? |
Autor |
Wiadomość |
Barankos [Usunięty]
|
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-10, 20:21
|
|
|
Czy dziwny to nie wiem zwykła może większa marchewa.
Co do kształtu no to powiem ci szczerze że za dużo z nim nie zrobisz.
Na tym drzewku możesz się pobawić znaczy uczyć się nawijać druty, ciąć. |
|
|
|
|
Barankos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-10, 20:51
|
|
|
hmm tylko cholera wie jak je ksztaltowac, takie nieforemne jest jakies;p |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-10, 20:55
|
|
|
Na tym drzewku potrenuj sobie kształtowanie drzewek a w przyszłości kup obie już drugie i baw się! |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2009-11-10, 21:19
|
|
|
Pobawić, nauczyć się nawijać druty, ciąć, potrenować sobie kształtowanie drzewek. A gdzie w tym wszystkim szacunek dla rośliny? Dlaczego większość udzielających rad radzi zaczynać od d...py strony?. Może jednak na początek warto skupić się nad warunkami glebowymi, oświetleniem, podlewaniem i nawożeniem? Bez tego nigdy nic Wam nie wyjdzie. Możecie wydać fortunę na gotowe bonsai, ale jeśli nie będziecie znać podstaw uprawy, szybko je stracicie. Opisane przez Freestylera zabiegi zostawia się na terminy późniejsze, gdy wiadomo, że drzewko jest w super kondycji. A trenowanie drutowania lepiej przeprowadzić na świątecznym ciętym drzewku, po jego rozebraniu z ozdóbek, a przed wywaleniem na śmietnik. |
|
|
|
|
Barankos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-11, 00:06
|
|
|
armin, co Twoim zdaniem moglbym zrobic z niego, czy sadzisz ze jeszcze jest dla tego drzewna szansa na bonsai;p? czy niech sobie poprostu bedzie ? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-11-11, 07:00
|
|
|
po protu niech będzie |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
|
Wysłany: 2009-11-11, 11:12
|
|
|
Barankos - wszystko jest kwestią czasu. Na razie zajmij się wzmocnieniem drzewa. Kiedy nauczysz się pielęgnacji możesz zrobić odkład i oddzielić retusę od macrocarpa. Nie chce mi się szukać po forach, ale woq (o ile dobrze pamiętam) dobrze opisał to w temacie na którymś forum. Jeśli to przeczyta, to może wrzuci link. Wiem, że to są lata, ale jeśli się uda, to nie będą to lata stracone. Przy okazji potrenujesz cierpliwość. |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
|
Wysłany: 2009-11-12, 21:04
|
|
|
Znalazłem kilka fotek fikusa, którego dostałem w kiepskim stanie od człowieka ze słomianym zapałem. Cały rok trwało utrzymanie go przy życiu. W tym roku był przesadzony do mieszanki akadama-bims i zasilony nawozem długodziałającym. W przyszłym roku planuję odkład i oddzielenie od siebie marchewy i góry.
po ratunek.jpg
|
|
Plik ściągnięto 7995 raz(y) 29,2 KB |
następny rok.jpg
|
|
Plik ściągnięto 7995 raz(y) 34,53 KB |
obecnie.jpg
|
|
Plik ściągnięto 7995 raz(y) 21,96 KB |
|
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
|
|
|
|
Barankos [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-13, 12:57
|
|
|
hmm fajnie to wyglada... ale z tego mojego to juz chyba nic przypominajace bonsai nie bedzie |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
|
Wysłany: 2009-11-13, 20:33
|
|
|
Donica jest całkiem przypadkowa (dostałem od dzieci na prezent imieninowy i chciałem im sprawić radość). I umówmy się - to ...nie jest bonsai. Może za rok - dwa, kiedy planuję, że będzie tak wyglądać:
wizualizacja.jpg
|
|
Plik ściągnięto 7932 raz(y) 21,96 KB |
|
|
|
|
|
kk89
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Maj 2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2009-11-23, 13:25
|
|
|
Mi wydaje się że może być to Fikus Ginesa. Z tym bonsai nic nie zrobisz. Jedynie nauczysz się podstawowych zasad dbania o bonsai. I moim zdaniem bonsai powinno przypominać rośliny w naturze i coś takiego by nie urosło w naturze. Jeszcze na święta możesz dać mu bombki i inne ozdoby i będzie żywa choinka i ozdoby muszą wisieć na sznurku by skaleczyć rośliny. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-11-23, 16:59
|
|
|
kk89 napisał/a: | Mi wydaje się że może być to Fikus Ginesa |
A nie chodziło Ci przypadkiem o "ginseng"?Tak na marginesie to nie jest to odmiana tylko nazwa handlowa tak prowadzonych fikusów.
Jak już udzielasz rad to mógłbyś przynajmniej pisać coś sensownego... |
|
|
|
|
|