potrzebna pomoc ficus |
Autor |
Wiadomość |
majkel31 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-25, 18:33 potrzebna pomoc ficus
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów .
Od 2 tygodni jesteśmy z żoną posiadaczami drzewka bonsai na informacji umieszczonej na kartce jest to ficus recta . Drzewko było kupione w sklepie "leroju" . podlaliśmy je na początku 3 razy tak "dokładnie" , Na chwilę obecną drzewko traci liście na potęgę nie wiem czy jest to spowodowane tym podlaniem , brakiem światła (wschodnie strona) , czy aklimatyzacją . Proszę o podpowiedź bo po przeczytaniu wielu postów już się pogubiłem .
z góry dziękuję
Robert |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2009-10-25, 19:27
|
|
|
mi sie wydaje że aklimatyzacja, niech sie jeszcze inni wypowiedzą bo pewny nie jsetem. I na wiosnę radził bym przesadzić |
|
|
|
|
sliver001 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-28, 22:22 Re: potrzebna pomoc ficus
|
|
|
a mi sie wydaje, ze to od przelania... tez tak mialem ze swoim ficusem - podlewalem go jak zwykla rosline doniczkowa 2-3 razy na tydzien i lscie opadaly, gdy ograniczylem do 1 na 5 dni lub tak jak teraz kiedy dni sa krotkie do jednego podlania na tydzien to jest ok. |
|
|
|
|
majkel31 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-03, 17:42 Re: potrzebna pomoc ficus
|
|
|
sliver001 napisał/a: | a mi sie wydaje, ze to od przelania... tez tak mialem ze swoim ficusem - podlewalem go jak zwykla rosline doniczkowa 2-3 razy na tydzien i lscie opadaly, gdy ograniczylem do 1 na 5 dni lub tak jak teraz kiedy dni sa krotkie do jednego podlania na tydzien to jest ok. |
Oki nie wiem w końcu trochę je przesuszyłem i liście w końcu przestały opadać , mam pytanie tylko dotyczące podlewania czy w okresie zimowym wystarczy raz w tygodniu ? I jak je podlewać tak dokładnie aż "popłynie" czy tak jak inne rośliny doniczkowe ? Jaki nawóz stosować ? Czytałem również że można posadzić mech i on trzyma wilgoć dłużej - jeśli to prawda to gdzie dostać taki mech ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Robert |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-11-03, 18:03
|
|
|
Nikt Ci nie powie czy wystarczy raz w tyg.Wszystko zależy od podłoża.Musisz sam to wyczuć.Podlewać lepiej obficiej ale rzadziej,a więc do momentu wypływania wody otworami w dnie.
Co do mchu to dlaczego chcesz utrzymywać dłużej wilgoć za jego pomocą skoro ustaliliście że drzewko jest przelane A poza tym w domu mech zbyt długo nie pożyje. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2009-11-03, 18:39
|
|
|
Mi mech wytrzymuje cały rok. Z tym że szczerze odradzam Ci jego hodowanie wraz z rośliną. Ładnie wygląda ale jeśli dopiero zaczynasz to skup sie na "wyczuciu" rośliny, zwłaszcza jesli chodzi o wodę. To odpowiednia mieszanka glebowa i odpowiednie podlewanie jest droga do zapewnienia odpowiednich warunków fikusowi. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|