|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus Retusa |
Autor |
Wiadomość |
coral [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-18, 10:09 Ficus Retusa
|
|
|
od tygodnia posiadam ficusa retusa, muszę przyznać że rośnie jak szalony więc powoli zaczynam się przymierzać do drutowania albo przycinania. mam już nawet na niego pomysł. tylko problem polega na tym, że w castoramie w której go kupiłam obcieli mu pień. tak sądzę w każdym razie, bo z ziemi wyrastają mu trzy korzenie powietrzne(w każdym razie tak mi się wydaje) a na górze, pomiędzy liśćmi jest obcięta gałąź szerokości jednego z tych korzeni. stąd moje pytanie, czy dałoby radę jakoś tą gałąź "ożywic"? |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2009-10-18, 16:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-10-18, 10:24
|
|
|
Skoro fikusa posiadasz od tygodnia to nic z nim jeszcze nie rób.Poczekaj do wiosny,a na pewno wyjdzie mu to na zdrowie.Poza tym jesteś nowa na forum więc do wiosny czytaj,czytaj i czytaj,a może jeszcze zmienisz pomysł na niego.Pośpiech jest bardzo nie wskazany.
Co do korzeni powietrznych to one nie wyrastają z ziemi tylko z konarów i rosną w dół.Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o ożywianiu uciętej gałęzi???No i najlepiej wklej zdjęcie to dopiero będzie można coś doradzić.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|