|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przycinanie korzeni - korzeń palowy. |
Autor |
Wiadomość |
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 16:41 Przycinanie korzeni - korzeń palowy.
|
|
|
Przesadzając swojego klona podciąłem mu lekko korzenie. Wszystko układa się po mojej myśli.
Jednak korzeń palowy wygląda dość nieestetycznie (chcę drzewko posadzić na kamieniu w niedalekiej przyszłości). Ze szkółki przyszedł w małej doniczce i ten korzeń strasznie się zwinął... tj. nie miał miejsca, rósł więc na boki, znów mu brakowało miejsca to skręcił... i się zakręcił
Czy mogę w przyszłości uciąć to skrzywienie i zostawić tylko tą część prostą korzenia? Czy korzeń palowy, po ucięciu rośnie dalej? No i czy w ogóle korzeń palowy można ciąć, bo mam mieszane uczucia... |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-02-07, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2008-04-05, 16:47
|
|
|
tak mozesz ciac , ale pod warunkiem ze jeszcze paki sie nie rozwinely. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-02-07, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 17:09
|
|
|
Spokojnie... już przesadziłem. Nie będę odkopywał, po to, żeby tylko uciąć. Po prostu pytałem czy palowy nie ma jakichś ważniejszych funkcji niż inne korzenie, co mogłoby go dyskwalifikować do cięcia.
Zgodnie z długofalowym planem za 2-3 sezony klon trafi na kamień, więc jeszcze sporo czasu, żeby i on system korzeniowy rozbudował, i żebym ja znalazł odpowiedni kamień |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-05, 19:44
|
|
|
Korzeń palowy jest stabilizatorem najbardziej, chyba, że odchodzi od niego masa korzeni włoskowatych. Wtedy korzeń ma też funkcję żywieniową, nie bezpośrednio, ale ma. Korzenie palowe w naturze zapewniają drzewu stały dostęp do wilgoci. Jeżeli chcesz uciąć korzeń palowy, a rozumiem, że bryła korzeniowa jest na tyle dobrze rozwinięta, że możesz to zrobić, to pamiętaj o zabezpieczeniu cięcia pastą, najlepiej miękką, bo mogą wystąpić problemy, nie koniecznie od razu. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-04-05, 19:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|