zimowanie ligustra chińskiego |
Autor |
Wiadomość |
nowy
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 09:08 zimowanie ligustra chińskiego
|
|
|
witam
mam ligustra chińskiego kupionego ubiegłej zimy, do końca wiosennych przymrozków stał w mieszkaniu a potem wyniosłem go na balkon gdzie stoi do tej pory. w związku z tym moje pytanie czy ligustra można przezimować tak jak wiąza chińskiego czyli pozwolić mu zrzucić liście a potem przenieść w miejsce zimowania ?? |
|
|
|
|
Anarhis
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Lip 2007 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2007-08-30, 09:13
|
|
|
Obawiam się, że tego nie wytrzyma. Nazwa indoor nie wzięła się z nikąd. W lato można go wystawiać jak jest ciepło ale zimą nieda rady jako, że jest to roślina z innego klimatu. Więc i łatwiej i lepiej będzie go postawić na oknie w pokoju. |
_________________ Wszystko ma swoje dwie strony...
Grzegorz Sz... |
Ostatnio zmieniony przez Anarhis 2007-08-30, 09:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-30, 10:56
|
|
|
wiąz to jest jedyny gatuneg indoor i outdoor o ktorym slyszalem więc jemu nie przeszkadza gdzie zimuje |
|
|
|
|
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-30, 11:07
|
|
|
Ale tu chodzi o ligustra |
|
|
|
|
Anarhis
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Lip 2007 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2007-08-30, 11:08
|
|
|
Masz rację ale nowy pytał się o zimowanie ligustra a nie wiąza. |
_________________ Wszystko ma swoje dwie strony...
Grzegorz Sz... |
|
|
|
|
nowy
Gość
|
Wysłany: 2007-08-30, 11:22
|
|
|
rozchodzi się o ligustra chińskiego a nie o wiąza. zastanawiałem się po prostu czy jest możliwe aby zimować go w podobny sposób jak wiąza chińskiego. wiem że liguster ch. jest sklasyfikowany jako indoor aczkolwiek według mnie nie jest tak do końca przecież to roślina (jak w nazwie) pochodzi z chin a nie słyszałem o tym aby w chinach nie było zim. przecież tam nie ma klimatu ciepłego jak np. ficus dzięki czemu możliwa jest tylko hodowla indoor. pytam bo może już ktoś ma takie doświadczenie i próbował zimować ligustra. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-30, 11:23
|
|
|
nowy napisał/a: | w związku z tym moje pytanie czy ligustra można przezimować tak jak wiąza chińskiego | tak wiem ale do porównania dodał też wiąza więc mu napisałem że wiąz to jedyny indoor który potrzebuje co jakiś czas zimowego spozynku a co do ligustra to nie ma raczej takiej możliwości to tak jak by ciebie wysłał na antarktydę w samych spodenkach i koszlce długo byś tam nie pociągnął |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-30, 11:28
|
|
|
Nawet u nas rośliny zimujące spokojnie w okolicach Wrocławia nie przeżyją w Suwałkach. A Chiny mają różne strefy klimatyczne, cytując:
Wstrefie klimatu umiarkowanego znajdują się: Wyzyna Mongolska i Kotlina Dżungarska, Nizina Mandżurska, Nizina Amursko - Uussuryjska oraz część Niziny Chińskiej.
Centralna i wschodnia część kraju należy do strefy klimatów podzwrotnikowych suchych.
Południowe i południowo - wschodnie Chiny należą do strefy klimaty zwrotnikowego wilgotnego.
Do północnej części Wielkiego Chinganu dochodzi strefa wiecznej zmarzlizny. Średnia temeratura powietrza w styczniu spada tu do -30°C, podczas gdy na wyspie Hajnan wynosi 20°C.
W okresie lata stosunkowo niskie temperatury wystepują w górach: Tybet, tienszan Altaj Mongolski - 12°C. Na pozstałym obszarze kraju jest dużo cieplej - średnia temperatura powietrza w lipcu waha się od 20°C na północy do 24-28°C na południowym - wschodzie kraju.
Roczna suma opadów atmosferycznych kształtuje się następująco:
- 1000-3000 mm - wschód i południowy - wschód
- 500-1000 mm - północno - wschodnie wybrzeże
- 20 mm - pustynia Takla Makan
- 1000 mm - okolice Karamay
Po prostu zależy, w jakich rejonach występują różne rośliny. |
|
|
|
|
MartaM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-20, 19:32
|
|
|
Anarhis napisał/a: | Obawiam się, że tego nie wytrzyma. Nazwa indoor nie wzięła się z nikąd. W lato można go wystawiać jak jest ciepło ale zimą nieda rady jako, że jest to roślina z innego klimatu. Więc i łatwiej i lepiej będzie go postawić na oknie w pokoju. |
Hmm... rozumiem z tego, że ligustra chińskiego się nie zimuje? Bo już nie wiem. Kilka godzin dziś szukałam informacji na ten temat. Chyba, że dla ligustra zimowaniem jest chłodny, jasny pokój, gdzie temperatura nie przekracza 8 stopni Celsjusza? |
|
|
|
|
grzesk1985 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-30, 15:47
|
|
|
ja również posiadam ligustra chińskiego, mam go od około miesiąca, zbliża się zima i zastanawiam się czy może on stać w pokoju o temperaturze 15 - 20 stopni, zachowując wszystkie zasady dotyczące podlewania, utrzymywania wilgotności i ewentualnego nawożenia, czy powinienem go gdzieś przenieść... |
|
|
|
|
|