Ligustr chiński uszkodzone listki |
Autor |
Wiadomość |
bargeld [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 11:10 Ligustr chiński uszkodzone listki
|
|
|
Czesc!
Od pewnego czasu mam problem z liscmi na moim swiezo zakupionym bonsai. Ne wiem czy sa to szkodniki czy moze tylko efekt zlego nawozenia/podlewania. Czy moglby mi ktos pomoc prosze? Dodam ze od spodu lisci ani z wierzchu nie widac zadnych szkodnikow. Dziekuje za odpowiedz |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-23, 18:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 11:21
|
|
|
napisz co ile podlewasz drzewko jak je podlewasz i co ile i jak nawozisz i czym... im wiecej informacji tym lepiej będziemy mogli Ci pomóc zobacz czy nie widac na glebie jakis szkodników itd. |
|
|
|
|
bargeld [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 12:12
|
|
|
Dzieki za szybka odpowiedz
Podlewam co 2-3 dni gdyz otrzymalem sprzeczne informacje od pani ktora mi to sprzedala i od znajomych. Co prawda wiem ze gleba powinna byc caly czas wilgotna ale doradzono mi zeby podlewac je wlasnie gdzies co 3 dni. Nawóz to Florovit - nie wiem czy ktos slyszal. I nie stwierdzilem rowniez zadnych szkodnikow na glebie - nie wiem sam co o tym myslec. Tym bardziej ze na zdjeciu ktore wkleilem widac ze cos zjada liscie jakby "od srodka" |
|
|
|
|
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 17:54
|
|
|
a co ile nawozisz?? i tak apropos podlewania to nie można się trzymac sztywnej reguły że podlewasz co 3 dni, bo np. w upalny dzień woda szybko paruje z gleby i może zajśc koniecznośc częstrzego podlewania nawet jak raz dziennie, a w dni pochmurne i zimne może nawet wystarczyc podlanie raz na tydzień, poczytaj dokładnie na forum o podlewaniu tam są opisane idealne metody podlewania drzewek, dzięki którym roślina ma optymalne warunki... |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 21:30
|
|
|
Jak masz nowe drzewko to po co od razu nawozisz, daj nu sie zaklimatyzowac w nowych warunkach i zacznij nawozic jak drzewko bedzie w pelni sil, a teraz dbaj o wilgotnosc podloza i jak ci juz napisali nie trzymaj sie rad znajomych co do podlewania tylko sam oceniaj kiedy podlac. Wierzchnia warstwa ziemi przyschnieta albo wloz palec i ocen czy jest sucho czy wilgotno. |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2008-09-06, 18:56
|
|
|
Jeśli chodzi o uszkodzenia, to wyglądają na mechaniczne (w transporcie). Oprócz tego widać jednak objawy nadgorliwości (prawdopodobnie przelanie). |
|
|
|
|
siaulip [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-07, 14:32
|
|
|
Z twojego zdjecia moge powiedziec, ze liscie mojego drzewka maja taki sam problem
tu link do tematu - z lecznicy: http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4988
Moje drzewko zostalo przelane i korzenie zaczely gnic i liscie najpierw wygladaly tak jak na twoich zdjeciach a teraz opadaja na grom...
Przeczytaj tego posta moze Tobie tez pomoze o ile rozpoznasz jakies podobienstwa. Jak nie to moze byc cos innego w takim razie... |
|
|
|
|
|