|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Podlewanie, zamknięty obieg wody. |
Autor |
Wiadomość |
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-21, 14:29 Podlewanie, zamknięty obieg wody.
|
|
|
Witam mam pytanie co do deszczówki.
Co jakis czas przy deszczu zbieram ja i zraszam i podlewam nia drzewka. I teraz pytanie niestety niemam jej za duzo tak wiec kiedy podlewam drzewko i na dole scieka ona do podstawki czy moge ja odlac z powrotem do jakiejsc butelki i podlac nia nastepnego dnia znowu drzewko czy juz nie? Czy jest to szkodliwe czy nie dla drzewka? |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-02-02, 20:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-21, 14:54
|
|
|
Jeśli nie dodajesz do niej nawozu to spokojnie możesz użyć tej, która wypłynęła z doniczki. Tylko nie odstawiaj na długo, bo będą w niej glony rosły |
|
|
|
|
PatrykRadulak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-22, 10:02
|
|
|
Taki sposób stosuje się w szkółkach na stołach zalewowych w zamkniętym obiegu wody. Zaletą jest duża ekonomiczność i małe straty wodne, ale duży i poważny minus, choroby grzybowe przenoszone drogą wodną łatwo się roznoszą (m.in fytoforoza- zoospory przenoszą się w podłożu w obecności wody i tworzą strzępkę infekcyjną na korzeniach zranionych lub na ich wierzchołkach wzrostu). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|