|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Karmona , ciągłe opadanie liści |
Autor |
Wiadomość |
PaulaRad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-27, 10:52 Karmona , ciągłe opadanie liści
|
|
|
cześć wszystkim
mam znowu problem z moja carmoną ...mam 4 bonsaje ale ciągły kłopot tylko z tym jednym drzewkiem
najpierw na liściach pokazują sie jakieś plamy, kropki, później liście żółkną po czym opadaja i tak jest juz od jakiego czasu, ponad pól roku temu było podobnie ale wówczas przyczyna były robaki i juz wszystko było ok, rosła jak szalona i cos sie stalo i nie potrafi mi nikt pomóc, jedziłam z nia po kwiaciarniach , centrach ogrodniczych i nic..dawali tylko jakies preparaty (Decis Topsin Actellic Talsar), pryskałam i NIC.... może Wy mi pomożecie |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-17, 14:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2008-06-27, 10:57
|
|
|
Poczytaj o prawidłowym podlewaniu, o mchu w doniczce. I sprawdź czy drzewko nie potrzebuje przesadzania, jaką ma ziemię, czy ma drenaż w doniczce. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
PaulaRad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-27, 11:12
|
|
|
czytałam nie raz o tym, mam 4 sztuki drzewek, umiem dbac o nie, nie było do tej pory problemu, nawody, specjalna ziemia do bonsai i inne sposoby pielęgnacji w tym "rozmowa" doniczka jeszcze jest ok, w przyszłym roku będzie zmiana, drenażu nie mam ..... myślisz, ze przyczyna tkwi w złe pielęgnacji tzn ze czegoś jej brakuje bo jai narzeczony podejrzewaliśmy jakiegoś grzyba bo napewno nie robactwo? |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-30, 12:52
|
|
|
Problem zapewne tkwi w ziemi, przez co gniją korzenie. Karmona nie lubi mieć ciągle mokro, a przy tym podłożu (mech moze nam duzo powiedziec o ziemi jaka jest w doniczce) raczej tak własnie jest. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|