|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
przycinanie wiąza |
Autor |
Wiadomość |
ania24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-19, 13:29 przycinanie wiąza
|
|
|
Witam!!
Pytałam już o przesadzanie teraz pytam o przycinanie. Moje drzewko miało drobne problemy po przesadzeniu ale teraz wzieło się w garśc i zaczeło jak szalone puszczac nowe pędy z każdych możliwych gałazek, nawet z tych wyglądających na suche.
I pytanie takie- czy moge je teraz zacząc kształowac bo ma dużo długich gałązek na końcach których rozwineły się już nowe liście ale ogólnie sa zadlugie i psują kształt drzewka. |
|
|
|
|
Kimmerek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-25, 19:07
|
|
|
Jeśli chodzi o wiąza to delikatne kosmetyczne formowania możesz wykonywać cały rok. Przeważnie jak roślinka wybija nowe pędy to przycinasz je pozostawiając dwa-trzy listki. Jeśli chodzi jednak o jakieś drastyczne cięcia typu: Odcinanie połowy korony bo nie pasuje do pożądanego efektu, to staraj się zaczekać do późnej jesieni albo wczesnej wiosny kiedy Twoje drzewko będzie zimować w jakiejś jasnej chłodnej piwnicy. |
|
|
|
|
Ruckus
majster
|
Wysłany: 2008-07-02, 09:51
|
|
|
HMM jak dla mnie to proponowałbym niczego w tym sezonie nie ciąć.Roślinka miała kłopoty po przesadzeniu więc teraz powinno odzyskać siły. Kształt schodzi w tym wypadku na drugi plan, a ważniejsza jest kondycja. Pozdr |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|