Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jałowiec Kolumnowy
Autor Wiadomość
__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-17, 15:18   Jałowiec Kolumnowy

Witam wszystkich, ostatnio byłem w centrum ogrodniczym i wypatrzyłem takiego jałowca. Spodobał mi się od razu. Doświadczony poprzednimi wyborami drzewek i Waszymi opiniami na ich temat, teraz bacznie się rozglądałem i półtorej godziny szukałem odpowiedniego materiału w dwóch centrach ;) Wybór padł na ten okaz. Widział bym go w stylu Sokan, żeby dominujący był ten większy pień, co Wy na ten temat sądzicie?

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2008-04-17, 16:08   

Kiepsko. Pień i chudy, i kształt niezbyt ciekawy, a poza tym zieleń dosyć daleko i wysoko.
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2008-04-17, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-04-17, 19:25   

a skoro pien chudy i zielen daleko to mozna zrobic z niego forme literacka! Ma on cieniutki pien wiec bedzie mozna go powyginac troszeczke!

myslalem cos o takim stylu oczywiscie nie wyciagniesz z Twojego drzewka idealnie tak uksztalotowanego pnia ale mozesz sie do tego zblizyc!
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-04-17, 19:43, w całości zmieniany 1 raz  

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-17, 20:56   

Bardzo fajny pomysł :) Na pewno go rozważę. A czy nie lepiej by było zrobić taki podwójny pień jak pisałem, tylko po prostu czekać aż nabierze masy trochę, bo jeszcze cienka łodyga jest? No i żeby powypuszczał jakieś pędy z lewej strony na dole?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-17, 21:13   

Ten jałowiec według mnie się nie nadaje na podwójny pień a to ze względu, że o ile mnie wzrok nie myli to jest jałowiec pospolity i możesz mieć problemy z cofnięciem mu zieleni bliżej pnia. Najlepiej to zostaw go samemu sobie na jakiś okres i zaobserwuj czy wyrastają mu z pnia nowe pędy i staraj się z nich ewentualnie coś osiągnąć, jak już tak bardzo się uprzesz na Sokan.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-17, 22:08   

Było napisane, że to jałowiec kolumnowy ale no ja tam sie nie znam :) . No podoba mi sie ta forma literata, ale wstrzymam się może jeszcze i zrobię tak jak mówisz.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-17, 22:27   

Są trzy odmiany kolumnowe jałowca pospolitego. Twoje drzewko to Juniperus communis suecica czyli odmiana szwedzka. Jak dla mnie oczywiście ;-)

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-18, 08:42   

ok dzięki :)

Odpowiedz do tematu