|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Serissa [ czerwce ] |
Autor |
Wiadomość |
Dziolek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-01, 13:13 Serissa [ czerwce ]
|
|
|
Mam duzy problem z moja serissa. Mam ja od 8 miesiecy i teraz jest z nia zle. jakis czas temu zauwazylam cos dziwnego na jej galazce-nie wiem czy to jakis robak czy cos ale zaczelo sie to rozprzestrzeniac na innych galeziach, ma to kształt owalu okol 1 mm z grzbietem brazowym a otok jest jasno brazowy ma to brazowane prazki, turdno jest mi to opisac gdyz ledwo co to widac a zdjec nie zrobie bo jest to za male:| kiedy sie to dotknie jest to takie gumiaste troche a jak rozcisnie wyplywa zólta maź. Wydaje mi sie ze to niszczy moje drzewko bo cale dwie galezie juz sa łyse a kolejne zaczynaja łysiec gdzie to "cos" sie znajduje. Jakby to cos wysysało życie z mojego drzewka. Gdy poraz pierwszy to zauwazylam poprostu sciąglam bo nie widzialam wiecej tego na innych galęziach i to w sumie zignorowalam do momentu w ktorym drzewko zaczeło opadac a liscie zaczeły mi czerniec jescze do tego, myslalam ze poprostu za mokro ma moje drzewko i zmniejszylam jego podlewanie jednak to nic nie pomaga bo jak dziisja zuwazylam ze tego "czegos" jest coraz wiecej. Swoja droga trudno to w pierwszym momencie zauwazyc poniewaz przybiera to kolor galazek:/Prosze o jakies rady bo juz nie wiem co mam robic. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-09, 21:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-03-01, 20:56
|
|
|
Bez foty trudno rozpoznać , jednak jest to jakiś szkodnik , konieczne jest rozpoznanie by móc diagnozować postępowanie i doradzić Ci jaki masz zastosować oprysk , myślę że bez tego sie nie obędzie , ale pośpiesz się bo czas nagli
|
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Dziolek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-01, 22:12
|
|
|
no tak tylko nei wiem jak moge go rozpoznac:| wszystko poprzegladalam tutaj zwiazanego z chorobami i nic takiego nie znalazlam:| jutro z rana sprobuje to cos narysowac moze ktos bedzie wiedzial co to za robak:| |
|
|
|
|
Dziolek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-02, 14:39
|
|
|
Dobra juz wiem co mam za szkodnika jest to CZERWC:| dokopalam sie prawie identycznych fot tych robali jakie ja mam:/ teraz prosze jaki najlepszy srodek uzyc na to cos????? |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-03-02, 21:00
|
|
|
Confidor 200SL to najlepszy środek na te robale a tak nawiasem , to masz trudny orzech do zgryzienia i to na samym początku ale bądźmy dobrej myśli , musisz szybko reagować , na zewnątrz oprysk stosuje się od połowy maja , ale nie wiem jak sprawa ma sie wewnątrz mieszkania , wydaje mi sie że lepiej reagować od razu |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
Dziolek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-02, 21:18
|
|
|
jutro smigam czym predzej kupic ten srodek:] a mam pytanie czy mozna tez korzenie tym spryskac te na powierzchni? czy musze je oslonic...bo ten czerw takze pojawil sie jednym z korzeni na powierzchni, a jescze jedno moje drzewko nadaje sie do przesadzenia kiedy bym mogla najpredzej je przesadzic,bo nie wiem czy po akcji z opryskiwaniem jakie przejdzie to pozniejsze przesadzanie go nie dobije jeszcze bardziej. Swoja droga mam nadzieje ze drzewko wyjdzie z tego cholerstwa. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-03-02, 21:43
|
|
|
możesz pryskać całość rośliny ten środek i tak działa wgłębnie , czyli wewnątrz rośliny ,po ok. 2 tygodniach powtórka z rozrywki , powtórz oprysk , z przesadzaniem zaczekaj do momentu aż roślina będzie zdrowo sie rozwijać , przesadzać możesz aż do połowy maja , tyle że im później , tym mniej tnij korzenie , przy okazji przyda sie i korekta masy zielonej , szczególnie na tej zdrowszej stronie , by roślina wyglądała proporcjonalnie |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
Dziolek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-02, 21:53
|
|
|
Dziekuje slicznie, teraz nic tylko czekac do jutra i opryskac mojego Luciana:) |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-03, 05:54
|
|
|
Czerwce mozna zmyć mokrą watą, przed opryskiem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|