|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Otwarty przez: szef 2008-02-05, 09:48 |
Lipka |
Autor |
Wiadomość |
xalulax [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-03, 19:31 Lipka
|
|
|
Da się może coś zrobić z tą Lipką? Jakoś ciekawie przyciąć?
Link
Link
Link
[Admin] Otrzymałem od kolegi Bix taka informację "Chodziło w nim o lipke pokojową, Sparmania africana. W tym przypadku "lipka" to przyjęta u nas w Polsce nazwa tego gatunku, tak się tę roślinę opisuje w literaturze." Nie słyszałem o tym gatunku, dlatego uznany za outdoor powędrował do smietnika. Za pomyłke przepraszam, wątek wrócił na miejsce. Prosze Kolegę Bix o opis gatunku w tym wątku, zapewne będzie to wartościowy post na przyszłość . |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-02-05, 09:29, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-02-05, 10:00
|
|
|
Troszkę się wydarzyło w tym wątku, co wymaga wyjaśnienia. Roślina została uznana za outdoor i temat jako mało wartościowy trafił do śmietnika. Dzis Kolega Bix napisał jednak:
Cytat: | "Pojawił się (na krótko) post pt. "Lipka" użytkownika Xalulax.
Objechaliście użytkownika za trzymanie lipki w domu i wywalono post do śmietnika.
Tymczasem chodzi o lipkę domową, tzn. roślinę o nazwie Sparmania africana, lub o zaślaz (łac. Aboutilon), zwany również klonem pokojowym. Obydwa gatunki (na zdjęciu ma ta roślina bardzo młode liscie, trudno więc rozpoznać który to z wymienionch gatunków, bo młode liscie są bardzo podobne) wymagają TRZYMANIA W DOMU PRZEZ CAŁY ROK, dokładnie tak jak np. fikus.
Zwykle mało się nadają na bonsai z powodu kiepskiego drewnienia pnia rośliny, ale ta przestawiona na zdjęciu jest faktycznie wyjątkowa i musi być już naprawdę stara, pierwszy raz widzę tak zdrewniały pień!
Akurat w tym przypadku bonsai jest jak najbardziej do zrobienia: wystarczyłoby odzielić (odsadzić) jeden z pni, przyciąć na wys. np. 30 cm, zabezpieczyć Funabenem cięcie , postawić w jasnym miejscu i czekać aż z pnia wybiją młode pędy, które należy uszczykiwać pozostawiając z 5-6 oczek. częste cięcie spowoduje zmniejszanie się liści, za 2 sezony byłoby niezłe drzewko!
A Xalulax zasługuje na przeprosiny! " |
Wątek więc został przywrócony, a wprowadzające w błąd odpowiedzi usunięte. Mam nadzieje, że odpowiednie komentarze nieco rozjasniły sprawę.
A teraz moje wątpliwości. Co do gatunku nie dyskutuje, nie spotkałem sie z tą rosliną. Wydaje się jednak, ze ona stała jeszcze nie dawno na zewnątrz (patrzac na doniczke mam takie wrażenie), co wskazywałoby jednak na to, że była zimowana i nagle wstawiona do pomieszczenia. Mam nadzieje, ze właścicielka rozwieje wszystkie wątpliwości (szczególnie co do gatunku) i powstanie ciekawy wątek. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-02-05, 10:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xalulax [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-05, 14:16
|
|
|
Bix dzięki za pomoc ja zwątpiłam
To jest roślinka mojej mamy, ona wystawią ją w lecie na balkon. Wniesiona była do domu przed przymrozkami, czyli... no nie wiem październik, listopad.
Ps. w domu mam również drugą lipkę (jeszcze starszą) i hibiskusa. Zrobić z nimi post? Tym razem wolę zapytać |
Ostatnio zmieniony przez xalulax 2008-02-05, 14:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-05, 17:59
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 06:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|