|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jakiego narzędzia mam użyć? |
Autor |
Wiadomość |
Maniak [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-24, 23:44 Jakiego narzędzia mam użyć?
|
|
|
Mam drzewko bonsai Ficus Ginseng nie wiem jakich narzędzi i drutu użyć.
Proszę o pomoc!!! |
|
|
|
|
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-25, 01:20
|
|
|
A do czego masz zamiar ich używać?? |
|
|
|
|
Maniak [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-25, 10:59
|
|
|
Do przycinania gałązek ale nie wiem jakiego sekatora mam użyć |
|
|
|
|
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-25, 12:33
|
|
|
Jejku, te tematy na forum były wałkowane... Jak dopiero zaczynasz bonsai to nie warto jest kupować japońskich narzędzi, bo jak kupisz i po roku się rozmyślisz, to kasa w błoto. Na początek załatw sobie takie prowizorki, czyli mocno naostrzone nożyczki do paznokci, nożyczki o długim ostrzu, jakiejś obcęgi do cięcia drutu, bardzo bardzo ostry nóż i sekatorek. I jedna uwaga do nożyczek. Ostrze musi być możliwie jak najbardziej płaskie, bo jak będzie grube, to zamiast ciąć, będzie rozgniatało gałązki. Tu musisz już ruszyć głową i szukać. A poza tym szukaj w wyszukiwarce, są takie tematy aż 3... |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-12-25, 12:34
|
|
|
Do cienkich gałazek używa się nożyc, po prostu. A drut, zastanów się po co chcesz drutować Czy Twojemu drzewku jest to wogóle potrzebne do nadania kształtu. Jeśli jest potrzebne drutowanie-zasady masz opisane na stronce. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|