|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
formowanie jodły |
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekK [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 22:04 formowanie jodły
|
|
|
Cześć. Mam pytanie. Od kilku sezonów próbuję kształtować tę jodłę poprzez uszczykiwanie nowych przyrostów. Czy końcówki gałązek powinny być skierowane wierzchołkami wzrostu ku górze jak w przypadku sosny? Czy może jest jakiś inny sposób .Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. DZięki z góry za podpowiedź. Pozdrawiam Grzesiek.
|
|
|
|
|
zon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 23:17
|
|
|
A jaki dokladnie chcesz uzyskac ksztalt?
Trójkąty, a jezeli nie to przeslij to zdjecie i narysuj w Paint'cie
jak chcesz zeby wygladalo |
|
|
|
|
GrzesiekK [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-11, 17:52
|
|
|
Nie chodzi mi o konkretny kształt tylko o drutowanie poszczególnych gałązek. Czy ich końcówki powinny być skierowane ku górze? Czy powinny zostać tak jak są na zdjęciu? |
|
|
|
|
FalkoniM
|
Wysłany: 2007-12-11, 18:30
|
|
|
Przejedż się w Bekidy to tam moze dojżysz właściwą formę ,,Jodła to nie sosna !!
Co nie jest prawie proste nie ma racji bytu!! |
_________________ WIESŁAW |
Ostatnio zmieniony przez FalkoniM 2007-12-11, 18:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GrzesiekK [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-12, 22:09
|
|
|
A może ktoś posiada fotki bonsai z jodły? W Beskidy za daleko a w necie nie udało mi się znaleźć. |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-13, 05:50
|
|
|
Wpisz do googla nazwę łacińską jodły i słowa bonsai gallery.
Nazwę łacińską jodły chyba sobie sam znajdzieśz mając do dyspozycji Wikipedie, co? |
|
|
|
|
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2007-12-15, 09:09
|
|
|
Wspaniała porada Bix - widać że nawet nie spróbowałeś sam poszukać, bo wiedział byś jak to trudne, albo po prostu nie masz pojęcia co znalazłeś. Nazwa łacińska jodły to Abies - więc w wyniku dostajesz całą masę pięknych świerków - Picea Abies
Lepiej szukać bazując na języku angielskim: fir -jodła ; spruce - świerk - ogólnie w większości podstawowych języków jodła i świerk to to samo słowo - to tyle odnośnie porad jak szukać
Co do samej formy - Wiesławie pozwolę sobie się nie zgodzić - zgodnie z twoją logiką, każdy modrzew powinien wyglądać jak drabina czy maszt - konary wyrastające na ogół po kilka z tego samego miejsca prostopadle do pnia, świerk to choinka itd... Gdzie tu sztuka? Bonsai to odwzorowywanie natury, ale nie ślepe.
Bonsai4me i kilka innych podaje że jodłę należy kształtować podobnie jak świerka. O inspiracje bonsai jednak ciężko.
kształtowanie świerka
kształtowanie jodły
Chcę zaznaczyć, że nie mam 100% pewności że wszystkie pokazane drzewka to jodły, lecz jest duże prawdopodobieństwo |
_________________ Damian S. |
Ostatnio zmieniony przez fidelpatcha 2007-12-15, 09:16, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
GrzesiekK [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-16, 20:54
|
|
|
Jeżeli chodzi o szukanie to zadałem sobie ten trud, tyle tylko że zobaczyłem same zdjęcia świerków. O Abies Koreana tylko teksty dotyczące uprawy. Serdeczne podziękowanie za konkretną odpowiedź i fotki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|