jak o tej porze roku utrzymać pozyskane sadzonki przy życiu? |
Autor |
Wiadomość |
rocks [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 17:33 jak o tej porze roku utrzymać pozyskane sadzonki przy życiu?
|
|
|
wiec jeszcze raz ten temat... pozyskałem o tej porze sadzonki z berberysu termin sadzonkowania znam itd... panie adminie... a pora o jakiej do mnie trafiły te berberyski to inna sprawa... narazie trzymam je w szklance z akadama jak je przezimowac???? szczególy pod linkiem
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=3450 |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2007-12-10, 17:39
|
|
|
Nie piszesz, jakie to są berberysy, czy to są sadzonki zdrewniale, czy maja korzenie, czy maja liście? |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
rocks [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 18:02
|
|
|
seedkris napisał/a: | Nie piszesz, jakie to są berberysy, czy to są sadzonki zdrewniale, czy maja korzenie, czy maja liście? |
wiec to są pewnie sadzonki z tej wiosny jedna taka wieksza ok 30cm cztery takie po max10cm a historia ich taka... tam gdzie był ten krzew buduja parking i wykopali tego berberysa po kilku dniach znalazłem takie malutkie tam w ziemi.. pomyslałem ze bonsai z tego moze zrobie zaniosłem do domu i wsadziłem w szkalnke z akadamą lepszego pomysłu nie miałem (Ogrodnik mi wytłumaczył ze najlepszy to akurat nie był do domu wnosic) berberyski maja korzonki ale uszkodzone... no i przelezały te pare dni pod ziemia zanim je wygrzebałem... przebudziły sie niestety i pusciły juz listki w tej akadamie na parapecie na którym stoja jest ok 10-15stopni teraz pytanie co dalej jak je uratowac... |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
|
Wysłany: 2007-12-10, 18:11
|
|
|
Witam. Moim zdaniem nie trzeba było ich wnosić do domu przed zimą. Skoro się przebudziły to teraz za późno na pole. Trzeba je trzymać do maja na widnym oknie. Czas jest wybitnie niekorzystny. Berberys (ten bez liści) jest światłolubny. Z dobrym oświetleniem, doświetlaniem są szanse na utrzymanie tych roślin do wiosny w domu. Napisz więcej o samej roślinie, jaki to gatunek berberysu? Daj foto gałązki, to pomożemy w identyfikacji. |
|
|
|
|
rocks [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 18:35
|
|
|
ok za godzine postaram sie wrzucić fotki.. ale mysle ze to ten gatunek Berberis thunbergii Atropurpurea przynajmniej nie wiedze róznic z dorosłym krzewem pod którym były te maluchy |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
|
Wysłany: 2007-12-10, 18:48
|
|
|
Jeśli to jest Berberis thunbergii, to sam się wysiewa. Z tych nasion wyrastają berberysy o czerwonych liściach i o zielonych. Przy słabym oświetleniu wszystkie będą miały zielone liście. Często pod większymi krzewami berberysów można spotkać małe siewki. Wystarczy je delikatnie wykopać jesienią lub wiosną i na jeden sezon posadzić do ogrodu. Wtedy się wzmocnią i rozrosną. Wymagają sporo słońca i umiarkowanego podlewania. |
|
|
|
|
rocks [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 19:14
|
|
|
stary krzew był krwisto czerwony, te malutkie sa zielone biorąc po uwage to co pan kolega napisał pewnie dlatego iż rosły w cieniu starego krzewu... na dzien dzisiejszy po tych dwuch tygodniach są około 0,5cm przyrosty... priorytetem jest teraz utzrymanie ich w jak najlepszym stanie do wiosny po błedzie czyli wniesieniu ich do domu |
|
|
|
|
rocks [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 20:36
|
|
|
o to fotki:
1.JPG