|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Sageretia, co mozna z niej stworzyć? |
Autor |
Wiadomość |
Lucent [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-10, 16:41 Sageretia, co mozna z niej stworzyć?
|
|
|
Witam wszystkich:)
jakie propozycje drodzy forumowicze macie do mojego drzewka? jaką formę Wy byście zastosowali. zbieram informacje bo w przyszłości planuje ja formować
|
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-12-12, 18:33
|
|
|
Styl bankan w jakim uformowano Twoje drzewko powinien już raczej pozostać Twoim głównym kierunkiem. NIestety większość tzw marketsai ma wyraźne cechy tego stylu, a pień tak wygięty i o odpowiedniej grubości, ciężko byłoby korygować, aby uzyskać inną formę: np moyogi.
Ważne będzie abyś teraz zadbał o odpowiedni wybór bocznych gałązek na zagięciach i pomiędzy nimi. Staną się one głównymi konarami na których będziesz mógł budować "chmurki" zieleni. Pamiętaj że roślina nie może wyjść płaska. Żeby kompozycja miała głębię potrzebne są, prócz konarów wyrastających na boki, również konary skierowane bardziej lub całkiem w tył, rośliny, a im wyżej korony, tym istotniejsze stają się również gałęzie wyrastające w przód. Bankan jest jednym ze stylów uwydatniających linię pnia, dlatego powinien on być dobrze dostrzegalny pomiędzy konarami, i ginąć w zieleni w zasadzie dopiero przy samym wierzchołku. Pamiętaj też że drzewko musi mieś wybrany jeden profil , który będzie jego stroną frontową, korona zaś, powinna lekko pochylać się w przód ku oglądającemu, tak jak gdyby drzewko mu się lekko kłaniało. Główna praca na najbliższe lata, to właściwe zagęszczanie powstających na głównych konarach chmurek, i dbałość o właściwą ramifikację gałęzi. (od dołu powinny przypominać układ nerwowy - jedna gałąż główna, potem główne odgałęzienia, podrzędne, kolejne i tak aż po liście).
Pomimo że liściaki to głównie robota rozłożona na kolejne sezony wegetacyjne, to jednak zawsze warto taki okaz wziąść na najbliższe warsztaty, i przedyskutować kolejne kroki, z kimś o większym doświadczeniu. Tworzenie właściwego układu gałązek, nie jest bowiem takie proste, jak się z pozoru wydaje. Czsami jedna właściwie pojęta i zastosowana technika cięcia, pozwala zaoszczędzić kilka lat zmarnowanych na cięcia przypadkowe.
|
|
|
|
|
Lucent [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-12, 21:14
|
|
|
dzięki za wyczerpująca odpowiedz troszke juz czytałem o przycinaniu wiec postaram sie by nie były one przypadkowe
co sie stało z pozostałymi postami?
ADMIN jr: narobiliśmy Ci tutaj off-topa i trzeba to było jakoś posprzątać. Z dyskusji o stylach itp zrobiłem więc osobny wątek...
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=3470 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|