|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Sosna górska - proszę o opinie i porady! |
Autor |
Wiadomość |
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 18:25 Sosna górska - proszę o opinie i porady!
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post na tym forum choc studiuje je od paru miesięcy Powiem tak, forum jest bardzo rozbudowane i jest w nim masa pożądanych i potrzebnych informacji dla początkującego bonsaisty. Niestety niektóre informacje są bardzo trudne do znalezienia oraz zdaża się iż jedne informacje wykluczają drugie, ale trudno.
Oki, do rzeczy, zakupiłem właśnie ze szkółki sadzonkę sosny górskiej i mam kilka pytań co do niej. Na załączonych zdjęciach widać że jest ona trochę rozrośnięta i na szczycie ma kilka gałązek o dość grubym pniu. Planuje zostawić jedną jako naturalne przedłużenie pnia a resztę no właśnie: skrócić, za pomocą drutów skierować je w dół czy usunąć całkowicie???
Informacje dotyczące drzewka: wieku niestety nie znam, nebari u podstawy ma średnice 3cm, u góry około 2cm, wysokośc drzewka od powierzchni ziemi 35cm.
Pomimo że korzenie dość sciśle wypełniają doniczkę nie chce przesadzać drzewka teraz przed zimą i zrobić do dopiero na wiosnę. Teraz chce je uformować za pomoca drutów i cięcia. Nie zdecydowałem się jeszcze co do stylu ale na 90% styl pochylony (shakan) chyba będzie najwłaściwszy.
Proszę o opinie i ewentualne porady jak dalej traktowć do drzewko, jak przycinać i czy w ogóle igły, jak skrócić gałązki, itp.
01-przod.jpg Widok z przodu. |
|
Plik ściągnięto 6598 raz(y) 183,31 KB |
02-prawa strona.jpg Widok z prawej strony. |
|
Plik ściągnięto 6567 raz(y) 155,98 KB |
03-tyl.jpg Widok z tyłu. |
|
Plik ściągnięto 6550 raz(y) 152,36 KB |
04-lewa strona.jpg Widok z lewej strony. |
|
Plik ściągnięto 6566 raz(y) 154,95 KB |
05-przód ukl konarow.jpg Widok układy gałęzi. |
|
Plik ściągnięto 6546 raz(y) 174,46 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Radek S. 2007-11-11, 18:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 20:28
|
|
|
teraz chyba nie jest najlepszy okres na drutowanie a tymbardziej przycinanie ? Zaczekaj z tym do wiosny. |
Ostatnio zmieniony przez wally 2007-11-11, 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 20:35
|
|
|
Hmmm... do wiosny, studiując to forum dowiedziałem się że właśnie teraz jest lepszy czas na drutowanie i obcinanie, ponieważ gałązki są wiotkie i miękkie i w razie ich uszkodzenia nie zaleją się zbytnio żywicą. Więc jako niedoświadczony bonsaista mam tera mętlik w głowie drutować i obcinać teraz czy na wiosnę???
To jest właśnie to, wyklucznie się niektórych informacji na wzajem!!!
Proszę o opinie o drzewku, czy można coś z niego wyciągnąć? Proszę też o sugestie jaki styl i ewentualnie jak ciąć? |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 20:43
|
|
|
Starsze pedy drutuje sie ewentualnie wczesna wiosna, Pedy mlode moga byc drutowane gdy zaczynaja twardniec. Przycinanie pod koniec czerwca dlugopedy, pod koniec sierpnia lub poczatek wrzesnia stare igly. Tak przynajmniej pisze Pan Stahl w swojej ksiazce. |
|
|
|
|
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 20:56
|
|
|
Hmm... no i teraz nie wiem co robić??? Ponieważ według książki BONSAI autor Harry Tomlinson:"Grubsze gałęzie, zbytnio zagęszczone, a także nadmierne ilości igieł przerzedza się jesienią lub zimą.". Według mnie moje drzewko ma grubsze gałęzie i to w górnej cześci i są zbytnio zagęszczone a także mają duż ilość igieł.
Czy mogę skrócić gałąź np. o połowę żeby nadać drzewku kształ zwężający je do góry??? Czy z takiej obcietej gałęzi będą później wyrastały nowe igły??? I czemu nie drutować teraz gdy gałązki są wiotkie i miękkie??? |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-11-11, 20:59
|
|
|
Czas na drutowanie sosen to czas gdy wegetacja jest uśpiona i gdy nie ma jeszcze , lub już mrozów , piszesz że koniecznie w przyszłym sezonie (czyli zapewne wiosna ) koniecznie musisz przesadzić drzewko i piszesz też że chcesz je drutować już teraz . Niestety musisz wybrać jedno , lub drugie , bowiem nie przesadzamy drzew w drutach , druga sprawa to to iż drzewko jest jeszcze stosunkowo młode i lepiej byłoby jeszcze odczekać z formowaniem go ze 2-3 latka . Pod koniec zimy (to najlepszy okres na taki zabieg ) przytnij jedynie górną część korony , wybierając linię pnia , pozostałe gałęzie skróć w taki sposób by na każdej zostawić zawsze nieco igieł , potem przesadź roślinę do większego pojemnika i skracaj jedynie co roku nowe świece o połowę gdy osiągną długość 10cm , w taki sposób roślina się zagęści i nabierze nieco masy i wysokości . Docelowa wielkość bonsai powinna być w jak największym stopniu dostosowana do długości i wielkości igieł , lub liści |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 21:20
|
|
|
OKI czyli kwestia drutowania się rozwiązała, dziękuje za pomoc. Teraz jeśli Cię dobrze rozumiem to teraz go nie drutować a przesadić je. Tylko co do przesadzenia widzę już w otworach w dnie doniczki korzenie wychodzące i nie wiem co robić przesadzać teraz w nieco wieksza doniczkę, czy w duzo wiekszą??? Podobnej wysokości czy niższą??? Czy czekać może do wiosny??? Jeśli chodzi o ciecie pedów to mam poprostu ciąć pęd np. w połowie jego długości i nieważne że jest on już stwardniały i ma średnicę około 0,5cm???
Wiem ze studiowania forum że jesteś doswiadczonym bonsaistą, czy masz może jakiś pomysł na kształtowanie tego drzewka??? Ja mam pewien pomysła ale czekam na inne opinie i sugestie które być może umocnia mnie w mojej koncepcji.
Mam prośbę czy mógłbyś na zdjęciach zaznaczyć jak mnniej wiecej mam przyciąć teraz górę tego drzewka. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2007-11-11, 22:03
|
|
|
Doświadczony nie znaczy wszech wiedzący a takie rzeczy jak i gdzie ciąć mogę Ci pokazać na żywo , ale nie na fotach , nie wszystko na nich widać . Przesadzanie jak już pisałem wiosna do sporo większej donicy , po to by roślina miała się gdzie rozrastać , wówczas silniej przyrasta w części nadziemnej , lecz podczas tego bujnego przyrostu musisz ją nieco ograniczać uszczykiwaniem , by nie doprowadzić do takiej samej sytuacji jak dziś , że masz w górnej części przyrosty roczne wielkości połowy rośliny , co do samego formowania tego co jest teraz , nie mam pomysłu brak weny twórczej |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-11, 22:28
|
|
|
Oki dobrze że jestem osoba cierpliwą i mogę poczekać Generalnie mam ja od paru dni, więc nie mogłem dbac o to by wygladała lepiej niż teraz Teraz zostawiam ją w tej donicy żeby przezimowała i na wiosnę przesadze w większą Potem dam jej z rok niech podrośnie, oczywiście jej dogladając i uszczykując żeby nie przerosła zbyt wielka. Moze w tym czasie uda nam sie spotkac na jakiś warsztatach i pogadać na żywo, i mógłbym zabrać tą roślinkę. A propo może wiesz kiedy i gdzie w okolicach Poznania odbywają się jakieś warsztaty?? Pytam bo pewnie masz mega duże znajomości w towarzystwie polskich bonsaistów
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2007-11-11, 23:14
|
|
|
Warsztaty , to już nie w tym sezonie , dowiaduj się na forach o takich rzeczach pisze się sporo wcześniej , więc będziesz wiedział |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
Zefir [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-12, 18:11
|
|
|
Sosny nie trzymaj w domu. wystaw na zewnątrz, w zaciszne miejsce, wcześniej obficie podlej. W domu padnie od chorób i przędiorka. Na pewno nie zmarznie. Jeżeli już to lepiej na mrozie niż w cieple |
|
|
|
|
Radek S. [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-13, 21:10
|
|
|
Zefir, dzięki za radę ale wiem że sosna to drzewko outdoor
Podpowiedz lepiej jaką formę kształtowania byś tu widział bo chce porównać czy zbiega się z moją |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|