|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
ligustr chiński |
Autor |
Wiadomość |
_mata__hari [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-27, 18:18 ligustr chiński
|
|
|
Od 2 tygodni jestem opiekunką drzewka bonsai, prawdopodobnie ligustra chińskiego. Domniemam to na podstawie zdjęć. Drzewko ma ok. 55 cm. Mimo moich starań niepokoi mnie, że moje drzewko gubi w nadmiarze liście. Ustawiłam je na zachodnim oknie, nie bezpośrednio nad grzejnikiem. Zraszam je 1 dziennie, podlewam wieczorem przegotowaną wodą, ok. 1 szklanki. Jednak obawiam się, że dzieje się z nim coś złego. Bardzo gubi liście. Wierzchnia warstwa ziemi jest ciągle wilgotna. Czy powinnam zaprzestać podlewania lub zraszania i na jak długo? Boję się przedobrzyć w którąkolwiek stronę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
ligustr chiński.JPG
|
|
Plik ściągnięto 1026 raz(y) 156,26 KB |
|
|
|
|
|
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-27, 19:38
|
|
|
Być może przelalaś.Tu nie ma sztywnej reguły, trzeba podlewać jak przyshnie wierchna warstwa podłoża, i podlewać dopóki woda nie zacznie wykapiwać dolnymi otworami.Zraszania nie zaprzestaj. Możliwe też, że poprostu w ten sposób drzewko się aklmitazyju..Wtedy porpostu trzeba czekać. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-28, 10:57
|
|
|
pierwsze co bym zrobił to zmiana okna na południowe tam teraz jest najwięcej światła . wydaje mi się że to raczej nie przez aklimatyzację , ponieważ już minęło trochę czasu od zmiany otoczenią , więc nie powinnien gubić liści w takiej ilości . powodem najprawdopodobniej jest tak jak pisałą Patrycja przelanie . musisz na jakiś czas zaprzestać z podleaniem . przesusz podłoże ale nie przesadź z tym żeby drzewko nie padło z braku wody . musisz sama wyczuć moment kiedy znów zacząć podelwać i rób to rzadziej i w mniejszei ilości . teraz roślinom nie potrzeba już tyle wody co w lecie . jeszcze jedno , sprawdź co dzieje się z korzeniami czy czasami nie gniją . wyciąg całą bryłe korzeniową i oderwij korzonek . jeżeli da się łatwo oderwać i będzie bardzo ciemny to znaczy że korzenie zaczynają gnić . |
|
|
|
|
_mata__hari [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-28, 18:15
|
|
|
Dzięki za podpowiedź. Na okno południowe przestawić niestety nie mogę, ponieważ go nie mam. Ale sprawdzę korzenie. W razie potrzeby poproszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|