|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wierzba - ilość światła |
Autor |
Wiadomość |
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-21, 17:54 Wierzba - ilość światła
|
|
|
Co prawda do wiosny jeszcze daleko, ale chciałem spytać czy można przyzwyczaić wierzbę do silnych promieni słonecznych ? Mówię tu o stronie wschodniej ... Słoneczko u mnie potrafi przypalić wiele roślin, ale po pewnym czasie się przystosowują i nabierają pięknych kolorków. Natomiast wiele osób straszyło mnie, że jeśli pragnę mieć bonsai z wierzby to może ona bardzo łatwo paść jeśli słońce będzie zbyt ostre. Czy jeśli zastosuje się technikę : powoli na coraz ostrzejsze to się przyzwyczai ? Czy może nie da się zmienić jej przyzwyczajeń ? |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-21, 18:22
|
|
|
Moja stoi w pełnym słońcu, ale w bardzo słoneczne dni wszystkie rośliny maskuję siatką cieniującą. Ostre słońce bardzo szybko nagrzewa donice i ziemia strasznie szybko wysycha, A jak wiadomo wierzba lubi wodę nawet do przesady. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-10-21, 20:10
|
|
|
Właśnie , Tomek słusznie zauważył iż problemem jest wysuszenie , nie wypalanie liści , można temu zapobiec w pewnym stopniu , sadząc wierzbę w jasnym pojemniku i to dość głębokim , a w silne upały nawet wstawić go do wody , ale płytkiej |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Jojoba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-24, 19:18
|
|
|
Ja zasadziłam swojego wierzbionka w połowie lata, już zaczął sie sierpień gdy w końcu zdecydowałam się na ten straszny czyn i oderwałam parkowej wierzbie witkę długości około 15cm, oskubałam ją z liści i taki łysy kikutek wpakowałam do szklanki z wodą... Już po około 2tyg korzonki były wystarczające, aby posadzić ją w ziemi. Od tamtej pory sporo urosła i nowe gałązki wyrosły. Gdzieś na tym forum, nie mogę znalezć teraz tego wątku ale przestrzegało mnie parę osób abym zaczekała z tym do wiosny i że moja wierzba nie przetrwa... Jak do tej pory ma sie dobrze i bardzo ją polubiłam:) dołączam fotke Zasadziłam też kiwi, które już ma około 2cm oraz hoduje rosiczki i grubosze
wierzbek.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2414 raz(y) 17,05 KB |
|
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-10-24, 20:18
|
|
|
Nie ni załamka , chyba nie chcesz nam powiedzieć że trzymasz ją w mieszkaniu |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-25, 12:32
|
|
|
przestrzegając Cię chyba słusznie . teraz to są nikłe szanse żeby ci przetrwała , zwłaszcze gdy cały czas trzymałaś ją w domu , a teraz trzeba ją wynieść na pole . Może to być dla niej szok i po prostu nie dożyje wiosny. poczytaj sobie o outdoorach i indoorach a zobaczysz czym się różnią i laczego outdoory (czyli wierzba) powinny stać na dworze . |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|