Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wierzba - ilość światła
Autor Wiadomość
Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-21, 17:54   Wierzba - ilość światła

Co prawda do wiosny jeszcze daleko, ale chciałem spytać czy można przyzwyczaić wierzbę do silnych promieni słonecznych ? Mówię tu o stronie wschodniej ... Słoneczko u mnie potrafi przypalić wiele roślin, ale po pewnym czasie się przystosowują i nabierają pięknych kolorków. Natomiast wiele osób straszyło mnie, że jeśli pragnę mieć bonsai z wierzby to może ona bardzo łatwo paść jeśli słońce będzie zbyt ostre. Czy jeśli zastosuje się technikę : powoli na coraz ostrzejsze to się przyzwyczai ? Czy może nie da się zmienić jej przyzwyczajeń ?

Qbik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-21, 18:22   

Moja stoi w pełnym słońcu, ale w bardzo słoneczne dni wszystkie rośliny maskuję siatką cieniującą. Ostre słońce bardzo szybko nagrzewa donice i ziemia strasznie szybko wysycha, A jak wiadomo wierzba lubi wodę nawet do przesady.

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-10-21, 20:10   

Właśnie , Tomek słusznie zauważył iż problemem jest wysuszenie , nie wypalanie liści , można temu zapobiec w pewnym stopniu , sadząc wierzbę w jasnym pojemniku i to dość głębokim , a w silne upały nawet wstawić go do wody , ale płytkiej :roll: :-) ;-)

Jojoba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-24, 19:18   

Ja zasadziłam swojego wierzbionka w połowie lata, już zaczął sie sierpień gdy w końcu zdecydowałam się na ten straszny czyn i oderwałam parkowej wierzbie witkę długości około 15cm, oskubałam ją z liści i taki łysy kikutek wpakowałam do szklanki z wodą... Już po około 2tyg korzonki były wystarczające, aby posadzić ją w ziemi. Od tamtej pory sporo urosła i nowe gałązki wyrosły. Gdzieś na tym forum, nie mogę znalezć teraz tego wątku ale przestrzegało mnie parę osób abym zaczekała z tym do wiosny i że moja wierzba nie przetrwa... Jak do tej pory ma sie dobrze i bardzo ją polubiłam:) dołączam fotke Zasadziłam też kiwi, które już ma około 2cm oraz hoduje rosiczki i grubosze

wierzbek.jpg
Plik ściągnięto 2414 raz(y) 17,05 KB

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-10-24, 20:18   

Nie ni załamka :cry: , chyba nie chcesz nam powiedzieć że trzymasz ją w mieszkaniu :?:

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-10-25, 12:32   

przestrzegając Cię chyba słusznie . teraz to są nikłe szanse żeby ci przetrwała , zwłaszcze gdy cały czas trzymałaś ją w domu , a teraz trzeba ją wynieść na pole . Może to być dla niej szok i po prostu nie dożyje wiosny. poczytaj sobie o outdoorach i indoorach a zobaczysz czym się różnią i laczego outdoory (czyli wierzba) powinny stać na dworze .

Odpowiedz do tematu