|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Mączniak na klonie i dębie?? |
Autor |
Wiadomość |
Markos80
Gość
|
Wysłany: 2006-07-15, 21:26 Mączniak na klonie i dębie??
|
|
|
( Wątek z 16.06.2004, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Witam,
Ostatnio na moich młodych sadzonkach klonu jesionolistnego oraz dębu, na liściach pojawiły się białe plamy (od góry i od dołu), jakby pleśń. Dodatkowo niektóre liście zaczęły się marszczyć.
Dobrze oceniłem to na mączniaka? Czy to może coś innego?
Wstępnie potraktowałem to preparatem Rubigan 12 EC.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Olon 2006-07-15, 21:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-07-15, 21:27
|
|
|
Witaj
Mnie również przytrafiło się to nieszczęście w tym roku , ale na młodych jabłonkach. Zapewne masz rację , że to mączniak choć można go pomylić z szarą pleśnią ( praktyka robi swoje! ). Posłuchałem rady zawodowca ( projektant ogrodów) i spróbowałem środka do nabłyszczania liści roślin pokojowych ( w moim przypadku był to BLATTGLANZ f-my PERFEKT PLANT).
EFEKT REWELACYJNY !
Powtórzyłem jedynie zabieg po kilku dniach i jabłonki rosną sobie dalej a mączniak zniknął.
Radzę spróbować , tym bardziej że zawsze warto wykorzystać coś o mniejszej toksyczności.
Miłej walki ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|