Jak uformować gruby pień |
Autor |
Wiadomość |
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-26, 21:09 Jak uformować gruby pień
|
|
|
Czy formowanie grubego pnia to kwestia wykopania małego drzewa z przyziemnymi odrostami i zwyczajne odcięcie góry pozostawiając małe odrosty?? Takie drzewka widziałem w markecie:) Znalazłem też artykuł, że należy zakładać jakieś opaski uciskowe i wtedy uformuje się konar. Czy przez zwykłe przycinanie gałęzi na określonej wysokości nie uformuje się gruby pień. Znalazłem też na forum taki komentarz, że trzeba zasadzić drzewko w większej doniczce i będzie wtedy rosło na grubość, ale co potem. Czy ktoś mógłby mi pomóc ponieważ nie wiem jak uformować grube pnie w moich drzewkach a samo uformowanie to na razie przełknąłem. Z góry dzięki |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-27, 07:27
|
|
|
Musielibyśmy ci streścić w jednym poście CAŁĄ wiedzę o bonsai - a to niemożliwe. Napisano całe książki na ten temat.
Tak, jednym ze sposobów jest przycinanie wysokiego drzewka na określonej wysokości, żeby było "małe z grubym pniem". Niestety w marketowcach mijsce ciecia (czy wręcz uchlastania) pozostawia się bardzo widoczne, bez troszczenia się o zamaskowanie. tak naprawdę powinno się wyprowadzić nowy wierzchołek z jednej z gałązek, w miejscu cięcia zrobić "wklęsłość" i zabezpieczyć maścią. Cały proces jest dość długotrwały.
Polecam książkę Tomlinsona albo Płochockiego. Jeśli zamierzasz zajmować się bonsai trochę dłużej niż miesiąc - dwa, to naprawdę warto zainwestować w literaturę. W paru krótkich postach nie da się tego wszystkiego opisać. |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-27, 07:59
|
|
|
A i polecam wystawę wraz z pokazem formowania która niebawem odbędzie się w Łódzkiej palmiarni. Tam też dowiesz sie wiele potrzebnych rzeczy. |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-27, 10:35
|
|
|
Słusznie, jeśli jest okazja do obejrzenia tego na żywo, nie daj jej umknąć! To bezcenne! |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2007-08-27, 15:09
|
|
|
tak kolego warsztaty jeszcze raz warsztaty a zobaczysz ze niemozliwe staje sie mozliwe .ja sam widzialem wygiecie starej sosny i niewiezylem ze niepeknie i wbrew moimu obstawianiu ze peknie niepekla . a warsztaty niebawem tam kolego spotkasz wielu doswiadczonych kolegow a oni podpowiedza co z czym sie je i poco . jak bedziesz mnogl to wez dzewko ze soba i cos ci poradza i pomoga uformowac |
Ostatnio zmieniony przez Daniel J. 2007-08-27, 15:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-08-27, 18:05
|
|
|
Spoko pójdę bo mieszkam kilometr od palmiarni tylko powiedzcie mi kiedy to jest, albo jutro pójdę tam zasięgnąć info. Dzięki bardzo.
A jakie drzewko na indoor najlepiej zabrać na takie warsztaty tak abym mógł wyrobić tempo |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2007-08-27, 19:57
|
|
|
KRZYSIU kolego dzewko do wewnatrz moze wqiaz akbo fikus ( ALE NIE MARCHEWE ) BENIAMINEK ALBO LIGUSTRA a kiedy beda te warsztaty to niemususz isc bo dowiesz sie wszystkiego z forum |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-08-28, 15:15
|
|
|
Spoko wezmę fikusa i jałowczyka, a podobno jest to gdzieś koło 5 października bo sprawdziłem w necie, w czerwcu coś było. A z tą marchewą |
|
|
|
|
|