|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przesunięty przez: ogrodnik 2007-08-24, 07:33 |
Jak mogę uformować dosyć stare drzewko?? |
Autor |
Wiadomość |
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-24, 03:15 Jak mogę uformować dosyć stare drzewko??
|
|
|
Kilka tygodni temu dostałem dosyć stare drzewko szczęścia od rodziny i wydaje mi się, że ma potencjał tylko. Jestem bardzo początkujący, więc potrzebuje rady. Czy mogę pociągnąć druty bo wydaje mi się, że przy tak zdrewniałym pniu mogłoby się uszkodzić. Stoi u mnie już ponad miesiąc , więc chyba najwyższa pora na delikatne formowanie. Chciałbym zbliżyć je nieco do stylu Hokidachi-miotlastego. Próbowałem sprawdzić czy przy wygięciach nie odłamią się gałęzie, więc sądzę, że trochę mi się uda, ale nie więcej niż kilka centymetrów.
Dostanę jakąś poradę??? |
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_custo 2007-08-24, 03:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-24, 07:16
|
|
|
gruboszy się nie drutuje. Kształtuje soę je przez przycinanie i uszczykiwanie; wypuszczają wtedy młode pędy o coraz mniejszych listkach, całośc zaczyna coraz bardziej przypominać drzewo. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-08-24, 10:30
|
|
|
Czyli nie mogę nawet trochę zawiązać go drutami?? Chociaż gałęzie trochę w dół pociągnąć. Wygląda teraz nienaturalnie:) Jeżeli miałoby to uszkodzić drzewko to tego nie zrobię, ale wynika to z rodzaju drzewka czy z jego zdrewnienia?? |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-24, 11:28
|
|
|
Wynika to z właściwości gatunku: jest właśnie za mięsisty, za miękki. Będzie się łamał albo tkanka ulegnie zgnieceniu i moze to gnić... Gdyby był naprawdę zdrewniały jak inne drzewa i krzewy, to by się go łatwo drutowało.
Spróbuj delikatnych odciągów, będziesz musiał trochę pokombinować. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-08-26, 20:32
|
|
|
Dobra dzięki pomyślę a jak coś to może delikatnie spróbuję naciągnąć gałęzie. Trochę to zajmie zanim obrośnie, ale spoko mam czas. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|