Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ogrodnik
2007-08-24, 07:33
Jak mogę uformować dosyć stare drzewko??
Autor Wiadomość
krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 03:15   Jak mogę uformować dosyć stare drzewko??

Kilka tygodni temu dostałem dosyć stare drzewko szczęścia od rodziny i wydaje mi się, że ma potencjał tylko. Jestem bardzo początkujący, więc potrzebuje rady. Czy mogę pociągnąć druty bo wydaje mi się, że przy tak zdrewniałym pniu mogłoby się uszkodzić. Stoi u mnie już ponad miesiąc , więc chyba najwyższa pora na delikatne formowanie. Chciałbym zbliżyć je nieco do stylu Hokidachi-miotlastego. Próbowałem sprawdzić czy przy wygięciach nie odłamią się gałęzie, więc sądzę, że trochę mi się uda, ale nie więcej niż kilka centymetrów.

Dostanę jakąś poradę???
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_custo 2007-08-24, 03:18, w całości zmieniany 1 raz  

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 07:16   

gruboszy się nie drutuje. Kształtuje soę je przez przycinanie i uszczykiwanie; wypuszczają wtedy młode pędy o coraz mniejszych listkach, całośc zaczyna coraz bardziej przypominać drzewo.

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 10:30   

Czyli nie mogę nawet trochę zawiązać go drutami?? Chociaż gałęzie trochę w dół pociągnąć. Wygląda teraz nienaturalnie:) Jeżeli miałoby to uszkodzić drzewko to tego nie zrobię, ale wynika to z rodzaju drzewka czy z jego zdrewnienia??

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-24, 11:28   

Wynika to z właściwości gatunku: jest właśnie za mięsisty, za miękki. Będzie się łamał albo tkanka ulegnie zgnieceniu i moze to gnić... Gdyby był naprawdę zdrewniały jak inne drzewa i krzewy, to by się go łatwo drutowało.

Spróbuj delikatnych odciągów, będziesz musiał trochę pokombinować.

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-26, 20:32   

Dobra dzięki pomyślę a jak coś to może delikatnie spróbuję naciągnąć gałęzie. Trochę to zajmie zanim obrośnie, ale spoko mam czas.

Odpowiedz do tematu