Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczanie naturalnego "shari i uro" dąb
Autor Wiadomość
Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-19, 22:20   Zabezpieczanie naturalnego "shari i uro" dąb

Dbam o ślicznego dąbka, którego powoli, powoli przygotowuję do wykopania ;) Jeszcze to potrwa, ale być może na przyszłą wiosnę uda mi się go wykopać (zobaczymy jesienią podczas ostatecznego przycinania korzeni). Na dębie znajduje się naturalne shari i uro. Shari wygląda tak, że kora pękła odsłaniając łyko. W naturalny sposób brzegi się zaokrągliły, ale nie widzę postępującej regeracji. Boję się tylko by nie dostał się tam jakiś grzyb, a jednocześnie o zachowanie tego pięknego elementu. Dlatego mam pytanie w jaki sposób można to zabezpieczyć ? (nie interesuje mnie pasta na rany, nie chcę tego usuwać, wręcz przeciwnie zachować) Płyn do Jin byłby dobry, ale on wybiela drewno. Proszę więc o porady. ;)

Poniżej zdjęcia wykonane wczesną wiosną tego roku (a nóż nawet na feriach zimowych nie pamiętam ;)

Ten drugi dąb, nie jest integralną częścią drzewka, rośnie samodzielnie ... (Prawdopodobnie będę musiał wykopać obydwa ze względu na zmieszany system korzeniowy ...

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-07-19, 23:23   

Roślina nie jest warta takiej podniety , czeka Cię zdrowe kilka lat pracy nad zbliżeniem jakiejkolwiek zieleni do pnia , mimo to możesz zabezpieczyć martwe drewno w bardzo naturalny sposób , a mianowicie okręć go mchem , który zachowuje wilgoć , a jednocześnie wysysa ją z drewna podczas suszy , roślina broniąc się przed gniciem wytwarza warstwę zabezpieczającą , na dębie wygląda to jak jakiś izolbet , czy inna maź na bazie smoły , jest to czarna tkanka , raz że bardzo twarda , a druga sprawa , to nie przepuszcza wilgoci i czynników powodujących zagniwanie drewna do głębszych , zdrowych warstw :roll: ;-) :-) :-D

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 09:01   

Dzięki za podpowiedz ;) Wiesz ten dąb jakoś mnie zaintrygował, a po drugie ma ciekawy, jakby "powojenny" pień. W końcu bonsai to przecież cierpliwość ;) Co tam kilka lat, ważne, że za jakieś 10-15 będzie wyglądał pięknie :D Co do tej metody, to z pewnością wykorzystam, skoro mówisz, że tworzy czarną warstwę zabezpieczającą, to czy wygląda to jak polski heban ?

Qbik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 11:17   

heban to bardzo twarde i cenne drewno różnych drzew - w szczególności hebanowców, a to poprostu warstwa zabezpieczająca produkowana przez drzewo.

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-20, 12:53   

Miałem na myśli polski heban ... Co z resztą podkreśliłem w swoim wcześniejszym poście

"Czarny dąb – (dąb kopalny, polski heban). Tymi nazwami określa się drewno dębów przebywających w ziemi lub pod wodą od kilkuset do nawet kilkunastu tysięcy lat.

Drewno dębowe zawiera garbniki, które reagują z solami żelaza obecnymi w wodzie lub ziemi, zmieniając barwę drewna na szaroczarną do granatowoczarnej. Duży wpływ na jakość i barwę zachowanego drewna mają warunki, w jakich dotrwało do naszych czasów. Zdecydowanie negatywnie działa okresowe wahanie poziomu wód gruntowych, powodujące cykliczne odsłanianie i zalewanie drewna. Przyczynia się to do szybszego rozkładu i co za tym idzie - obniżenia właściwości mechanicznych. Dęby zatopione w zbiornikach wodnych, bagnach i torfowiskach, w warunkach stałej wilgotności, dotrwały do naszych czasów w bardzo dobrym stanie pomimo (w większości przypadków) rozkładu kory i bieli. Z istotnych procesów zachodzących w drewnie czarnego dębu, poza utlenianiem, należy również wymienić osadzanie się i krystalizację w ścianach komórkowych substancji mineralnych. Powoduje to znaczne zwiększenie gęstości (w stanie powietrznosuchym 6–17% więcej od drewna współczesnego), a w wymiarze praktycznym utrudnia obróbkę mechaniczną (szybsze tępienie narzędzi skrawających). Czarny dąb, pomimo swych zalet, posiada dość istotną wadę, jaką jest duża skłonność do pękania w trakcie suszenia. Wymaga dużo wolniejszego procesu w stosunku do drzew współczesnych.

Czarny dąb znajdowany jest w całej niemal Europie, jednak największe jego skupiska usytuowane są w dorzeczach rzek Europy Środkowej i Południowej. W Polsce największe znaleziska znajdują się w okolicach Dębicy oraz Szprotawy."

Nie będzie to na pewno całe drewno, ale chodzi mi tylko o to, czy będzie to wyglądało podobnie, oczywiście tylko z zewnątrz ...

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-07-22, 08:44   

Nie wiem czy można to porównać ze sobą , bowiem drzewo żywe zachowuje się nieco inaczej od kopalniaka i wytwarza tę warstwę w o wiele krótszym czasie , nie trwa to setki , czy tysiące lat , a raptem kilkanaście miesięcy :roll: ;-) :-)

Odpowiedz do tematu