|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz niedobór pierwiastków |
Autor |
Wiadomość |
waldek
Gość
|
Wysłany: 2007-05-28, 10:20 Wiąz niedobór pierwiastków
|
|
|
Koledzy mam wiaza od kilku miesiecy. Obecnie zauwarzyłem że niektóre listki zmieniają barwe tzn. że tracą intensywna barwe zielona na rzecz jasno zielonej pozostaje tylko szkielet liscia intensywnie zielony. Liść w dotknieciu sprawia wrzażenie uzychającego. Stan ten pojawiłsie dwa tygodnie temu podlalem nawozem mineralnym gdyż uznalem brak jakiegoś składnika mineralnego. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-02, 17:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-28, 13:47
|
|
|
no wiec moze przenawoziles... i pewnie tak jest bo niekiedy myslenie nowych bonsaistow jest mniej wiecej takie: " bede podlewal nawozem codziennie to bedzie lepiej rosnac" ale tak nie jest... za duzo nawozu = smierc drzewka lub pogorszenie kondycji.... kolejną mozliwością jest przelanie drzewka.../// opisz jak u ciebie wygląda sprawa z nawozeniem i podlewaniem co ile jaka dawka itd... wszystko co sie moze przydac zeby odkryć przyczynę |
|
|
|
|
Max [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-28, 17:09
|
|
|
Waldek nie przenawoził, yo jest brak magnezu z tego co pamiętam nazywa sie to chlorozą, nawóz nic tu nie pomoze, mam to samo i chyba w nawozach do bonsaj nie ma odpowiednio duzo tego skłdnika Poczytaj waldku tu na forum o pierwiastkach dla drzewek, bedzie tam opis tej przypadłości, u mnie juz od 2 miesiecy mam takie listki i wszysztko jest ok, moze to byc tez wynikiem duzej ilości wapnia w wodzie która podlewasz. |
|
|
|
|
waldek
Gość
|
Wysłany: 2007-05-29, 21:02
|
|
|
Wielkie dzieki za odpowiedz. Oczywiscie poszukam cos na ten temat na forum.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|