Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
juniperus media mint julep
Autor Wiadomość
aradin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 16:33   juniperus media mint julep

Witam!
Zostałam niedawno szczęśliwą posiadaczką jałowca pośredniego mint julep i nie wiem jak się za niego zabrać... Sztuką bonsai interesuję się już od pewnego, a w zasadzie od dłuższego czasu oraz posiadam już w miarę odpowiednią wiedzę (przede wszystkim dzięki temu wspaniałemu forum :-) ) na temat hodowli poszczególnych gatunków drzew. Moja wiedza ogranicza się niestety tylko do kształtowania indoor`ów, ponieważ jak narazie tylko z nimi miałam do czynienia. Cóż, ten jałowiec to mój pierwszy iglak... Myślę, choć może się mylę, że za niedługo będę mogła zająć się jego formowaniem. Jak narazie nie mam koncepcji... Może ktoś z Was mi nasunie jakiś pomysł na ciekawy kształt tego drzewka? :help: Drzewko ma ok 40cm i zostało zakupione w Castoramie :-D

Proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki ;-) pozdrawiam serdecznie
Oto zdjęcie drzewka:

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 18:27   

moim zdaniem jest troszeczke cienki jeszcze i przydaloby mu sie ze 2-3 lata gruntu, lecz moze się mylę. od razu po zobaczeniu fotki nasuwa mi sie propozycja. oczysc drzewko z wszystkich niepotrzebnych i suchych gałązek a pozniej znow wstaw jego zdjecie. te cieniutkie galazki zaraz przy pniu mozesz usunąć. niektore wygladaja jak suche. jak oczyscisz drzewko to stanie sie ono bardziej przejrzyste i bedzie latwiej dostrzec jego dobre i zle strony:) pozdrawiam lasek

aradin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 21:16   

dzięki za odpowiedź :-) no w sumie to zrobie chyba tak jak mi powiedziałeś lasek :-D wsadze go w grunt u mnie na działce - niech trochę masy nabierze

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 21:29   

możesz go wstępnie uformować w stylu han-kenagi a dopiero potem do gruntu i oczywiście doglądać nawozić i kontrolować by druty po wstępnym formowaniu się nie wrosły za bardzo, w następnym sezonie wykopać przyciąć korzenie i przyrosty i z powrotem do ziemi, takie metody stosują amerykanie = szybkie efekty to roslina w gruncie.

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 21:30   

a jak szukasz materiału to szukaj gęsto obrosnietego i z grubym pniem i najlepiej z ladnym nebari co w zwyklych szkolkach jest dosc rzadkie:) pozdrawiam lasek

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-11, 21:38   

lasek, no kokosów to nie wymagajmy od szkółkarzy, bądź co bądź w szkółce płacisz 20 zł a nie 200 za material do formowania. Ja w tym miesiącu odwiedziłem centrum ogrodnicze i natrafiłem na fajny materiał na kaskadę - jałowiec nie pamiętam dokładnie odmiany ale coś jak "pośredni" kawał byka i pień u podstawy coś koło 3 cm za jedyne 10 zł, będzie na czym popracować , rezultaty zobaczymy niedługo.

Odpowiedz do tematu