Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze drutowanie
Autor Wiadomość
kwiat_orientu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-06, 21:42   Pierwsze drutowanie

Witam,
mam prośbę dotyczącą oceny drutowania drzewka. Jest to moje pierwsze drutowanie. Będę bardzo wdzięczna za rady i uwagi.

Pozdrawiam

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-04-06, 22:51   

No cóż , po pierwsze jaki cel chciałaś osiągnąć , zakładając te druciki :?: Bo mi się wydaje że dla ozdoby , bowiem druty powinny być w miarę możliwości jak najmniej widoczne , a jednocześnie na tyle grube i mocne , by utrzymać drewko w nadanej formie i służą przedewszystkim właśnie do tego by nadać drzewku jakiś pożądany krztałt (formę ) A tu niedość że druciki są jakieś jaskrawe , to jeszcze zostały nawinięte na roślinę jedynie dla ozdoby , bowiem niczemu nie slużą , pozatym zbyt gęsto nawijasz , twoży się rodzaj spiralki , co dodatkowo osłabiłoby drut , nawet gdyby był o odpowiedniej grubości :cry: :roll:

Olon 
Olek Ochlak

Wysłany: 2007-04-07, 04:27   

Jest jeszcze parę dodatkowych kwestii...

- nawijając drut powinnaś zadbać aby na całej długości był nawinięty w ten sposób, by przylegać do rośłiny
- drut musi być przedtem wyprostowany. Nie może być takich niedoskonałości jak widać tam u góry na jednej z gałązek,. To wszystko ma wpływ na rozkładanie się sił w całym odrutowaniu
- wydaje się że jest to drut w poliwynylowej izolacji. Jeśli tak to powinnaś ją przed tem ściągnąć. Ona niczego nie daje a sprawia że drut jest wyraźnie widoczny. Poza tym tylko bez izolacji jesteś w stanie ocenić z jaką siłą możesz wyginać danym drutem (izolacja sprawia wrażenie że jest w rzeczywistości twardszy, podczas gdy sama jest materiałem który chce powracać do naturalnej formy więc właściwie dodatkowo osłabia drutowanie)

kwiat_orientu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-07, 11:33   

Dzieki za pomoc ;-) postaram sie zastosować Wasze rady w praktyce :-)

kwiat_orientu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-20, 17:25   

A teraz co powiecie? :help: może chodziaz ciut lepiej :?:

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-04-20, 20:46   

No ciut lepiej , ale tylko ciut , naprawdę niewiele lepiej , nadal nie widzę celu drutowania , pozatym kąt nałożonego drutu jest nieodpowiedni (zwoje są zbyt gęsto ) , a nie jestem pewien , bo fatka słaba , czy przypadkiem gdzieś tam się nie krzyżują te druciki :roll: :-| :-) ;-)

Odpowiedz do tematu