|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pozyskujemy materiał na bonsai |
Autor |
Wiadomość |
RonVanNaPieska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-01, 21:06 Pozyskujemy materiał na bonsai
|
|
|
Szukałem czegoś takiego i nie mogę znaleźć dlatego zakładam ten post.
Chciałbym abyście poniżej opisywali w krótki i jasny sposób jak pozyskać materiał na dane drzewko.
To może zacznę ja...
WIERZBA
I - wysiew nasion - metoda ta tyczy się wierzby iwy (Salix caprea), która ciężko rozmnaża się wegetatywnie. Dłuższy opis sobie podaruje bo wątpi eby ktoś był zainteresowany wysiewem
II - metoda wegetatywna:
1) Na sadzonki przydatne są silne pędy jednoroczne, dwu- i kilkuletnie. Lepsze są sadzonki sporządzone z dolnej i środkowej części pędów niż z wierzchołkowej. Ucinamy pęd o długości 15-25 cm i średnicy ok 1 cm. Przed wsadzeniem w glębę warto potrzymać go ok 48 godz. w wodzie. Cały zabieg wykonujemy w marcu lub na przełomie marca i kwietnia.
2) Za pomocą krótkich sadzonek zdrewniałych — długości około 5 cm — można rozmnażać cenniejsze odmiany wierzb. Sadzonki takie umieszcza się na zagonach przykrytych niskimi tunelikami foliowymi, w dużym nieogrzewanym namiocie foliowym. Po ukorzenieniu i rozpoczęciu przez rośliny nowego wzrostu tuneliki się stopniowo zdejmuje i do jesieni uzyskuje okazałe rośliny, przydatne do sadzenia na miejsce stałe.
POSŁOWIE
Wierzba jest jednym z najłatwiej romnażających się drzew na świecie (dlatego ją opisałem )awsze miała bardzo wilgotno
Czekam na Wasze propozycje |
Ostatnio zmieniony przez RonVanNaPieska 2007-04-01, 21:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|