|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Płaskie doniczki |
Autor |
Wiadomość |
początkujący :) [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-04, 00:04 Płaskie doniczki
|
|
|
Witam,
mam pytanie odnośnie doniczek do bonsai - jak Wy to robicie, że drzewka rosną wam w doniczkach o głębokości nawet 3-4 cm ?? Czy karzde drzewko musi taką mieć
poza tym:
Moja mam coś kiedys wspominała ze chodowanie bonsai opiera sie przede wszystki na obcinaniu korzeni (oczywiscie odpowiednim obcinaniu). Prawda Jeśli tak to co ile i jak wymierzyć ile trzeba podciąc ?
z góry dzięki za odp |
|
|
|
|
MarcinM [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-04, 07:54
|
|
|
Aby rosła roślina w 3cm doniczce wystarczy ją przesadzić.
Nie wiem czy wiesz ale u większości roślin domowych się obcina korzenie podczas przesadzania. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-03-04, 09:03
|
|
|
Bonsai , jest sztuką prowadzenia rośliny , różnymi technikami cięcia , gięcia , drutowania , podstawą jest poznanie wymagań fizjologicznych roślin , oraz opanowanie kilku podstawowych technik , takich jak :pielęgnacja rośliny ,prawidłowe przesadzanie , cięcia korekcyjne , oraz formujące , drutowanie rosliny , oczywiście jest jeszcze cała gama bardzo wielu technik , jednak te kilka na początku wystarczy , opanowanie ich w stopniu podstawowym zajmuje przynajmniej rok Cięcie korzeni to taki sam zabieg , jak cięcie gałązek rośliny , tyle że można go wykonywać jedynie raz w roku , albowiem bryłę korzeniową również się formuje , podobnie jak koronę rośliny , dodatkowym elementem tego cięcia , jest redukcja samej bryły korzeniowej , by młode korzenie miały więcej przestrzeni życiowej i mogły się rozrastać i spełniać swoją funkcję Natomiast to że roślina mieści się w tak płaskiej donicy spowodowane jest brakiem korzenia palowego , który zostaje usunięty , lub nawet nigdy się nie wytworzy , dzięki tym cięciom |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
początkujący :) [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-04, 16:16
|
|
|
I dziękuje bardzo za odp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|