|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Zamknięty przez: Olon 2006-07-11, 11:38 |
CZEKOLADOWA PLAMISTOŚĆ |
Autor |
Wiadomość |
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-07-11, 08:14 CZEKOLADOWA PLAMISTOŚĆ
|
|
|
Znaczek to metody i środki sprawdzone i polecane przez forumowiczów
==========================================================
CZEKOLADOWA PLAMISTOŚĆ
guignardia aesculi
Atakuje:
KASZTANOWIEC
Objawy i uszkodzenia:
Najpierw wiosną pojawiają się wodniste, brązowe plamy na liściach. Otaczają je żółknące tkanki liścia. Plamy powiększają się i zmieniają barwę na czerwonobrązową, po czym wysychają. Na przebarwieniach można zauważyć zarodniki grzyba. Są one czarne i małe (około 0,2mm). Liść z czasem zawija się do góry. Silny atak choroby może także spowodować jej przenoszenie się na ogonki liściowe i owoce.
Opis choroby i jej rozwoju:
Na zainfekowanej roślinie choroba rozwija się około 10-20 dni zanim zauważalne staną się jej typowe objawy. Bardzo często towarzyszy ona trwającemu atakowi szrotówka kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella). Zarodniki wypadające z piknidiów, są zazwyczaj przenoszone przez wodę pochodzącą z deszczu lub owady. Kiełkują w kropli wody, infekując następnie tkankę liścia. Stadium doskonałe grzyba formowane jest już po opadnięciu zainfekowanych liści. Miejscem zimowania zarodników workowych sa worki umieszczone w tzw. pseudotecjach, czyli tworach zagłębionych w obumarłej tkance liścia. Zarodniki workowe są wiosną przenoszone wiatrem na rozwijające się liście kasztanowców i tam inicjują pierwotną infekcję. Istotną rolę w tym etapie pełni wilgotność. Aby mogło dojść do infekcji najpierw musi nastąpić uwolnienie zarodników. Do tego niezbędne są dni deszczowe oraz duża wilgotność na liściu, utrzymująca się minimum kilka godzin.
rys.1 Czekoladowa plamistość - typowe objawy
rys.2 Szrotówek kasztanowcowiaczek (Cameraria ohridea) stwarza plamistości (Guignardia aesculi) właściwe warunki rozwoju.
Jak i czym zwalczać:
Metody chemiczne:
Walkę z czekoladowa plamistością należy rozpocząć z początkiem następnego po ataku sezonu. Należy odczekać na moment intensywnego rozwoju liści, a następnie stosować fungicydy. Najlepiej 2-3 krotnie, w odstępach 10-cio dniowych, stosując za każdym razem inny preparat. Do grupy fungicydów skutecznych w walce z czekoladową plamistością zalicza się: BENAZOL 50 WP, BAYLETON 5 WP, BRAVO 500 SC, CLORTOSIP 500 SC, FOLPAN 80 WG, GWARANT 500 SC, RUBIGAN 12 EC, SAPROL 190 EC, SARFUN 500 SC, SCORE 250 EC, SPORTAK 450 EC, SPORTAK ALPA 380 EC, TOPSIN M 500 SC. Do małych upraw zaleca się też stosować BAYMAT AE.
Metody naturalne:
Jeśli drzewa są już porażone, nie powinno się utrzymywać wokoło nich dużej wilgotności. Najlepiej ograniczyć się jedynie do podlewania podłoża. Wszystkie opadłe liście należy niezwłocznie usuwać i palić.
Preparaty: BIOCHIKOL 020 PC (2% roztwór hitozanu), BIOSEPT 33 SL (wyciąg 33% z grejpfruta) , stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Można ich także używać naprzemiennie z preparatami chemicznymi.
Materiały źródłowe
1. Choroby ozdobnych drzew liściastych. Aut: L. Orlikowski, A. Wojdyła, Kraków: Plantpress, 2003
Zdjęcia:
rys.1 http://www.pbmd.ch/rosska...rdiablatt_7.jpg
rys.2 http://www.cameraria.de/I...della_mi03t.jpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|