|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jin! Preparaty... |
Autor |
Wiadomość |
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-13, 09:08
|
|
|
co do tego siarczanu wapnia CaSO4, to raczej to nie moze byc glowny skladnik , tego preparatu, bo jego rozpuszczalnosc wynosi jedynie 2.4g/litr, no bo imaczej pierwsza lepszy lepszy kapusniaczek (deszcz) doszczetnie wyplukal wszelkie gipsowe elementy. Bo gips to siarczan wapnia uwodniony . Jesli chodzi o wlasnosci grzybobujcze, to powinien zawierac zapewne Cu, jesli zas wypielajace, to sklanialbym sie ku mieszaninie HNO3 i moze jakiegos kwasu nadchlorowego. A nawiaujac do komentarza MarcinaM, to faktycznie 20 zl, nie jest wiele, a jak bedzie mi sie nudzilo, to moze pokusze sie wykoanaie jakiejsc analizy elementarnej zakupionego preparatu. Ale wykonam to jedynie w celach poznawczych, zeby jak to juz ktos napisal w tym temacie, wiedziec w czym paluszki maczam |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-02-13, 11:54
|
|
|
No, ciekawy jestem wyników. Z Japonii tez dostałem nazwe lime sulphur, czyli siarczan wapnia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|