|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
usychanie lisci u ligustra |
Autor |
Wiadomość |
malgosia411 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-10, 09:58 usychanie lisci u ligustra
|
|
|
Mam ligustra od pol roku.Pielegnowalam go wedlug waszych wskazowek.Wraz z poczatkiem zimy przestawilam go na parapet, pod ktorym nie ma kaloryfera,podlewalam regularnie,raz w miesiacu nawozilam(zgodnie z instrukcja na butelce z nawozem) ale po siwetach zauwazylam ze dzieje sie cos okropnego!!Zaczynaja schnac liscie.Na poczatku pojedyncze, teraz wszystkie.Kilka opadlo, ale reszta sie trzyma na galazkach.Kompletnie nie wiem co robic!!!Czy to koniec:((((((Ratujcie kto moze!!! |
Ostatnio zmieniony przez malgosia411 2007-01-10, 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Shymon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-10, 17:40
|
|
|
Jeśli regularnie podlewasz jest w dobrze nasłonecznionym miejscu i w ogóle o niego dbasz to jedyna myśl jaka mi przychodzi mi do głowy to może masz nieszczelne okna (nie musi byś dziury ale wystarczy lekki przepływ powietrza a teraz w zimie drzewko przewieje i koniec ) |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-01-10, 18:22
|
|
|
Czy regularnie zraszasz roślinę ?
Obecnie mamy okres w któym powietrze ma często zbyt niską wilgotność. To plus niedoświetlenie spowodowane porą roku może owocować takimi objawami.
Druga rzecz jaka mi się nasuwa to , czy nie za regularnie go nawozisz ? Właściwie teraz powinnaś się ograniczać do jednego nawożenia na miesiąc, albo wogóle.
Trzecia rzecz to pytanie o wilgotność podłoża. Jeśłi kierujesz się odstępami czasu pomiędzy kolejnymi podlewaniami a nie stanem wilgotności podłoża , to ostatnimi czasy mogłaś je utrzymywac zbyt wilgotne a to mogło spowodować podgniwanie korzeni. Jeśłi masz jakiekolwiek wątpliwości co do właściwej wilgotności podłoża, to trzebaby wyciągnąć bryłę z pojemnika i sprawdzić czy widoczne na jej zewnętrznej powierzni korzonki, nie ściemniały bardzo i nie zrobiły się bardzo słąbe (rwą się jak papier). JEśłi tak się dzieje, to ogranicz podlewanie.
Na razie tyle mi przyszło do głowy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|