|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wrośniety drut |
Autor |
Wiadomość |
Narrow
Gość
|
Wysłany: 2006-07-09, 12:08 Wrośniety drut
|
|
|
( Wątek z 19.06.2005, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Hej niedawno kupiłem drzewko <wiąz drobnolistny> dzis je przycinałem i znalazłem drut na gałęzi jest to mały drucik lecz częsciowo wrośniety chciałbym sie spytać co mam z tym zrobić czy zostawiony ten drucik nie zaszkodzi drzewku a czy jak go wyjmne to nie uszkodze gałęzi co radzicie zeby zdobic.... za rady dziekuje |
|
|
|
|
Natka14.
Gość
|
Wysłany: 2006-07-09, 12:08
|
|
|
Trzeba natychmiast usunać drut. Inaczej gałąz może obumrzeć i w ogóle ja stracisz! |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-07-09, 12:10
|
|
|
Witam
Jeszcze jedna uwaga. Jeśli drut jest mocno wrośnięty , to zabieg jego pocięcia na kawałki może niestety skończyć się przypadkowych odcięciem kawałka gałązki.
W takim wypadku proponowałbym raczej obfite podlanie rośłiny , wstawienie jej do pomieszczenia o małej wilgotności i nie opryskiwanie przez kilka dni. W ten sposób zluzuje się nieco ucisk kory na drut (namoczona kora pęcznieje), przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności gałązki (dobrze podlana roślinka utrzymuje większe ilości wody w kanalikach transportujących składniki pokarmowe). Będzie go łatwiej wyjąć poprzez odplątanie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|