|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Zimowanie - Liściaki / Iglaki |
Autor |
Wiadomość |
bikeman1
|
Wysłany: 2022-11-22, 19:54 Zimowanie - Liściaki / Iglaki
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie
Po mojej dłuższej przerwie na tym forum bo chyba kilka ładnych lat, chciałbym poruszyć kwestie zimowania.
Dodam że przeczytałem cały dział "zimowanie"
Nurtuje mnie jedna kwestia, drzewa liściaste (graby, buki , berberysy, itp) wsadziłem do foliaka i zasypałem korą.
Interesuje mnie kwesta sosen, bo z tego co czytam to ogólnie mogą stac na zewnątrz, tyle że należy je uchronić przed mroźnym wiatrem i ostrym słońcem, aby zapobiec suszy fizjologicznej. Moje sosny mają południową ekspozycję i obawiam się czy w słoneczne dni nie będzie za dużo słońca.
A myślę o rozwiązaniu następującym, czy nie wstawić sosen do foliaka, uchroni je to od wiatru i nadmiaru słońca, bo foliak mam "zacieniowany" włókniną
Załączam foto |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2022-11-27, 20:14
|
|
|
Osobiście nie przenoszę drzew pod folię (drzewa pod folią wymagają stałej kontroli wilgoci) Podejście do zimowania bonsai zmieniłem między innymi po wpisach i zdjęciach Waltera Palla http://walter-pall-bonsai...so-far.html?m=0
Przez zimę nie straciłem żadnego drzewa latem tak (brak wilgoci-podlewania) |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|