|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Rozpoznanie drzewka&Brak liści&Proszę o pomoc. |
Autor |
Wiadomość |
ponsai
|
Wysłany: 2021-12-10, 04:13 Rozpoznanie drzewka&Brak liści&Proszę o pomoc.
|
|
|
Witam. Proszę Was o pomoc z moim bonsai które przygarnąłem i chcę je uratować. Nie wiem jakie to drzewko, nie znam nazwy/gatunku. Może gdyby miało listki to bym coś wiedział więcej o nim. Gdy je otrzymałem to gleba w doniczce była bardzo mokra, prawie cała góra ziemi przy pniu była porośnięta mchem. Co zrobiłem by ratować drzewko. Wyciągnąłem drzewko z doniczki, oczyściłem korzenie z dołu do pnia, ale tuż przy pniu zostawiłem ziemię która była, usunąłem tylko mech. Dałem nową glebę na dnie doniczki, dałem drzewko do doniczki i obsypałem nową glebą. Proszę o poradę czy to co zrobiłem jest wystarczające, sugestie mile widziane? Przesyłam fotki drzewka. Może ktoś wie co to za rodzaj?
bonsai...jpg
|
|
Plik ściągnięto 1424 raz(y) 27,28 KB |
drzewko...jpg
|
|
Plik ściągnięto 1424 raz(y) 30,26 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez ponsai 2021-12-10, 04:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2021-12-15, 22:29
|
|
|
Najprawdopodobniej modrzew. O tej porze roku powinien być na zewnątrz. Jeśli był w domu tylko przez okres przesadzania i zdjęć może jeszcze się nie wybudził. Przestaw do nieogrzewanego pomieszczenia. Ostrożnie z podlewaniem.Larix to outdoor |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
czepek
|
Wysłany: 2022-09-29, 13:24
|
|
|
Co tam słychać u drzewka?
__________________________________ |
Ostatnio zmieniony przez MaciekMM 2022-10-17, 06:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|