|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Zestaw Kaneshin dla początkującego - różnica 2 zestawów. |
Autor |
Wiadomość |
xandrix
|
Wysłany: 2019-03-24, 11:31 Zestaw Kaneshin dla początkującego - różnica 2 zestawów.
|
|
|
Witajcie. Z uwagi na to, że w końcu nastała wiosna przyszedł czas, aby teorię przekuć w praktykę. Na początku chciałem kupić tylko Trimming Sissors i Concave Cutter (po uzyskanych tutaj radach na forum), ale doszedłem do wniosku, że łyknę cały secik z 4 narzędziami.
Przede wszystkim chciałem kupić zestaw ze stali czarnej, ale doszedłem do wniosku, że jednak wolę ze stali nierdzewnej.
Porównując zestaw ze stali węglowej nr 2 do zestawu ze stali nierdzewnej nr 1 to wygląda na to, że są to w 95% odpowiadające sobie narzędzia dla początkującego różniące się głównie tylko materiałem wykonania, prawda?
Jest coś w nich co by je eliminowało z zakupu?
Chcę kupić zestaw nr 1 ze stali nierdzewnej
Utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że dobrze robię, a będę szczęśliwy
1. Ten zestaw ze stali nierdzewnej
https://kaneshin.shop2.multilingualcart.com/goods_en_jpy_539.html
2. Oraz ten zestaw ze stali węglowej
https://kaneshin.shop2.multilingualcart.com/goods_en_jpy_221.html |
Ostatnio zmieniony przez xandrix 2019-03-24, 14:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2019-03-25, 08:34
|
|
|
Zdecydowanie zestaw ze stali nierdzewnej, choć pewnikiem drogo (w końcu to uznany na świecie producent narzędzi do pielęgnacji bonsai). Zaleta jest taka, że nie będzie korodował. Ja teraz sukcesywnie zacząłem wymianę na "nierdzewki", lecz nie Kaneshin a Ryuga. Pozdr. Jarek Ż. |
Ostatnio zmieniony przez jareckiM66 2019-03-25, 08:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xandrix
|
Wysłany: 2019-03-27, 19:46
|
|
|
Napiszę ciekawostkę, że ta firma odpisała, że poleca te tańsze ze stali węglowej na początek.
Wydaje mi się, że tak napisali, żeby w przyszłości kupić jeszcze raz zestaw ze stali nierdzewnej.
Różnica w cenie jest.... czarna stal ok. 700 zł a nierdzewna ok. 1300 zł |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2019-03-27, 21:04
|
|
|
Rzeczywiście, zestaw jest kosztowny, lecz przy właściwej pielęgnacji - praktycznie nie do zdarcia. Do pracy na korzeniach można sobie pozwolić na tańsze ze stali czarnej (nożyczki, kleszcze do korzeni), natomiast do pielęgnacji "nadwozia" bonsai - nierdzewki. Z czasem będziesz mógł się doposażyć w inne narzędzia, a na razie taki zestaw startowy w zupełności wystarczy. Ja rozpoczynalem od nożyczek chirurgicznych, sekatora i monterskich kleszczy do drutu. Pozdr. Jarek Ż. |
Ostatnio zmieniony przez jareckiM66 2019-03-27, 21:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xandrix
|
Wysłany: 2019-03-30, 05:54
|
|
|
Ok zamówiony zestaw Kaneshin ze stali nierdzewnej. Jak dostanę to się tutaj pochwalę )))) |
|
|
|
|
pawelo73
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|