|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Cięcie sadzonki |
Autor |
Wiadomość |
Maciej5690
|
Wysłany: 2018-01-30, 21:33 Cięcie sadzonki
|
|
|
Witam,
mam sadzonke karmony, chcę ją uciąć jak najniżej. i tu pytanie w którym miejscu? |
Ostatnio zmieniony przez Maciej5690 2018-01-30, 21:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2018-02-01, 16:51
|
|
|
Musisz w pierwszej kolejności mieć jakiś plan tj. w którym kierunku chcesz tą młodą roślinkę prowadzić, ponieważ od tego zależy miejsce pierwszego cięcia. Dopiero wówczas będzie można Tobie coś konkretnego poradzić. Pozdr. Jarek Ż. |
|
|
|
|
Maciej5690
|
Wysłany: 2018-02-02, 14:25
|
|
|
no wlasnie mam plan, który wiąże sie z najniższym przycieciem... na zdjeciu zaznaczylem 2 miejsca do ciecia, i moje pytanie czy moge w tym nizszym? bo to bedzie w sumie w tym samym miejscu co wczesniej |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2018-02-04, 19:13
|
|
|
Może nie do końca sprecyzowałem o co mi chodzi. A mianowicie w jakim stylu zamierzasz formować swoją roślinę, bo to od tego będzie zależało, gdzie masz ją przyciąć (bądź nie przycinać na razie w ogóle), jeśli np. zdecydujesz się na formowanie w którymś ze stylów kaskadowych. Na pewno nie widzę sensu cięcia w miejscu najniższym, bo jak wspomniałeś w swoim ostatnim poście - cyt.
Maciej5690 napisał/a: | bo to bedzie w sumie w tym samym miejscu co wczesniej | - roślina była już w tym miejscu raz cięta. Pozdr. Jarek Ż. |
Ostatnio zmieniony przez jareckiM66 2018-02-04, 19:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|