Portulacaria afra |
Autor |
Wiadomość |
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-07-25, 15:47 Portulacaria afra
|
|
|
A takie to oto maleństwo znalazłem odłamane w jakimś markiecie
PS może to rozbawi i zmotywuje jm do napisania czegoś o tym ciekawym gatunku a mi pozwoli szybko maleństwo utuczyć |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
|
Wysłany: 2018-05-23, 21:21
|
|
|
Coś mi słabo idzie. Mały przyrost. Co prawda po drodze zimowanie w dość niskiej temp (10-16 stopni), ale powinno być lepiej. Obecnie jak wszystkie na ogrodzie w kąciku.
|
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2018-05-24, 19:11
|
|
|
Kupiłam za jakieś grosze małą sadzonkę. kilka gałązek wsadzonych w jedną doniczkę.
Porozdzielałam je. Połowa padła, druga połowa pogubiła liście. Mam rękę do tej roślinki |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
|
Wysłany: 2018-11-25, 13:05
|
|
|
Przyrosła troszku, choć szału nie ma
|
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2018-11-25, 22:23
|
|
|
Jak to nie ma szału? Jest ponad 2x większa niż była. No i ma liście w przeciwieństwie do mojej |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
|
Wysłany: 2018-12-06, 20:40
|
|
|
To chyba dobra ręka mojej Żonki Nie było mnie praktycznie od maja do października w domu |
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
jm
Józef
|
Wysłany: 2019-01-06, 00:58 Re: Portulacaria afra
|
|
|
MaciekMM napisał/a: | ...
PS może to rozbawi i zmotywuje jm do napisania czegoś o tym ciekawym gatunku a mi pozwoli szybko maleństwo utuczyć |
No, faktycznie trochę rozbawiło, bo ja corocznie wrzucam w kompost co najmniej kilka dziecięciokrotnie większych odrostów.
A odnośnie tuczenia to żadnych cudów nie wymaga. Ciepło, dożo światła, po zahartowaniu stoi w pełnym nawet słońcu, przepuszczalne nie przelewane podłoże, nawożenie i hajda.
Nie mam aktualnego zdjęcia, a obecnie jest po sezonie nie dość ,że wystrzyżona, to jeszcze zbyt długo sobie postała w ogródku i zakosztowała temperatur bliskich zera, w wyniku czego zrzuciła wszystkie stare listki i jest niefotogeniczna. Obecnie odrasta, ale w mieszkaniu pędy wyciągają i z wiosną będą podlegały usunięciu. Wstawiam zdjęcie dokładnie sprzed roku
afra.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3984 raz(y) 47,27 KB |
|
_________________ pozdrawiam, Józef. |
|
|
|
|
|