Pomoc w ukształtowaniu benjamina |
Autor |
Wiadomość |
micha333
micha333
|
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-03-16, 17:53
|
|
|
Co do pomysłu na kształtowanie to nie za bardzo widzę tę roślinę. Jeśli jest to prezent to cóż coś może wymyślimy . Jeśli sam kupiłeś, to niezbyt trafnie wytypowałeś materiał. Być może potrzebne byłoby tu jakieś drastyczne cięcie/gięcie. Co do samego drzewka to proponuję usunąć te muszle. Mogą one być w tak małej doniczce źródłem zbyt dużej ilości wapnia, którego zazwyczaj mamy i tak zanadto w wodzie wodociągowej. Ogólnie donica wydaje mi się zbyt mała na tym etapie. Osobiście młode rośliny trzymam w raczej zbyt obszernych niż zbyt małych donicach.
Napisz coś więcej - od kiedy masz roślinę, gdzie stoi (tam gdzie robiłeś fotkę, wydaje się dla niej zbyt ciemno) podlewanie itd. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
Wysłany: 2016-03-16, 22:28
|
|
|
Kupiłem dosłownie za grosze bo zależało mi na doniczce ale no jak już mam fikusa to spróbuję coś z niego wymyślić. Ma dośc gruby pień ale bardzo wysoko dopiero są jakieś gałązki. Najchętniej bym go tak o połowę zciął bo bardziej mi się podobają mniejsze ale nie zostałby wtedy ani jeden listek. Myślałem też że może jakoś wygiac w dół te gałęzie z góry ale nie wiem jak mogłoby to wyglądać. Fikus narazie będzie stacna tym biurku bliżej okna a jak się zrobi cieplej to moje papryczki chili pójdą na dwór a on w ich miejsce na parapet. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2016-03-17, 00:17
|
|
|
Świetne tło dla zdjęć.Taki artystyczny nieład. A poza tym Panie "micha" to masz Pan super plan dzialania wiec szerokości... proponuję przeciąć na pół i zaszczepić tam papryczki chilli, będzie takie kombo....... Gdyby jednak zechciał się Pan troszku wysilić to zanim Pan cokolwiek więcej napisze zalecam wnikliwe przeczytanie cennych poradników umieszczonych na niniejszym forum.
mod: Bardzo proszę o powstrzymywanie się od złośliwości. Każdy z nas kiedyś zaczynał przygodę z bonsai. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
Ostatnio zmieniony przez armin 2016-03-17, 08:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2016-03-17, 08:50
|
|
|
Dawid ma rację. Na forum jest mnóstwo postów przestrzegających przed nadgorliwością. Warto trochę poczytać. Teraz skup się na pielęgnacji i poznaniu wymagań drzewka. Na formowanie przyjdzie jeszcze czas. |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
Wysłany: 2016-03-17, 10:56
|
|
|
Okej, tak zrobię. Dzięki za rady. Drzewko podobno ma 10 lat, tak mówił właściciel i chyba rosło cały czas w tej doniczce, więc nie wiem czy zmieniać na większą?
Przy zmianie doniczki mógłbym ewentualnie trochę zmienić kąt nasadzenia przez to juz fiku bedzie bardziej wygięty i może uda się coś w ten deseń uzyskać kiedyś |
Ostatnio zmieniony przez micha333 2016-03-17, 15:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
|
Wysłany: 2016-04-15, 11:04
|
|
|
Co do benka to powinieneś zapoznać się z prawidłowym sposobem nakładania drutu.
Conica - Trzeba wybrać front, a następnie prześwietlić (aby nie za mocno co stało się ostatnio na innym forum).
No i marchewa - korzeni powierznych tam nie widzę, ale te spichrzowe z czasem można siachnąć looknij i przede wszystkim na to:
korzenie |
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
Wysłany: 2016-04-15, 14:53
|
|
|
Faktycznie błąd w nazewnictwie, chodziło mi o te spichrzowe. Czyli jednym słowem mogę te boczne bulwy odciąć? Czym to najlepiej zrobić żeby jak najmniej poranić drzewko? Co do beniamina pień był dość twardy i nie wiedziałem do końca jak go wygiąć, zwykle nawijanie drutu nawet grubego nic go nie ruszalo, jest na to jakiś sposób? Co masz na myśli mówiąc prześwietlić conice? Chciałbym go oczywiście skrócić na wysokość ale nie wiem ile spokojnie można go uciąć? Dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
|
Wysłany: 2016-04-15, 16:28
|
|
|
Jeśli czytałeś to, co mieści się pod linkiem (URL) "korzenie" to przedostatni post kol. lukipela wyjaśnia po części sprawę skracania korzeni spichrzowych.
Prześwietlić to znaczy dopuścić więcej światła do wnętrza. Widzisz zapewne, że "schnie" od środka. Wycina się gałęzie, które rosną w niewłaściwych miejscach. |
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
|
|
|
|
jm
Józef
|
Wysłany: 2016-04-17, 15:25
|
|
|
micha333, drut jaki tam jest na tym Benjaminie to mniej istotne, ale dajże mu i to zaraz, większą doniczkę z dobrym podłożem. W tej pitułce będzie się tylko dusił.
Co do Conika to specjalnych sukcesów nie przewiduję, trudna odmiana. |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
Wysłany: 2016-04-18, 21:50
|
|
|
No co do doniczki to faktycznie chyba większa by mu się przydała. W takiej go dostałem, ale w najblizszym czasie sprobuje dostać jakąś większą i go przesadzę - niech ma |
|
|
|
|
micha333
micha333
|
|
|
|
|
Mirek Drabent