WiÄ
Ĺź drobnolistny |
Autor |
Wiadomość |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-02, 15:41 WiÄ
Ĺź drobnolistny
|
|
|
Witam, jestem nowy na forum i to mĂłj pierwszy temat dlatego proszÄ o wyrozumiaĹoĹÄ dodam, Ĺźe przeszukaĹem forum i niestety nie znalazĹem nic co by mi pomogĹo.
ProszÄ o pomoc w pewnej kwestii a mianowicie od poczÄ
tku grudnia mĂłj wiÄ
Ĺź drobnolistny zimuje w piwnicy gdzie w dzieĹ jest temperatura w granicach 5-8 stopni C.
Od ponad tygodnia zauwaĹźyĹem, Ĺźe drzewko wypuĹciĹo kilka nowych listkĂłw i nie wiem czy w takim przypadku drzewko ma dalej staÄ w piwnicy czy zabraÄ do domu gdzie bÄdzie miaĹ cieplej.
Nie wiem czy taka sytuacja mu nie szkodzi, Ĺźe przy nowych listkach jest taka niska temperatura otoczenia. |
|
|
|
 |
sejten88
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 13 Wrz 2013 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: 2014-02-02, 19:06
|
|
|
Ja swojego wiÄ
za trzymam w podobnych warunkach i zauwaĹźyĹem, Ĺźe postanowiĹ zrzuciÄ kilka listkĂłw, ale z drugiej strony korony zauwaĹźyĹem teĹź nowe pÄ
ki. MoĹźe po prostu TwĂłj wiÄ
z "zauwaĹźyĹ", Ĺźe dni sÄ
coraz dĹuĹźsze i czuje wiosnÄ.
Cytat: | przy nowych listkach jest taka niska temperatura otoczenia. |
Moim zdaniem przy nowych listkach bardziej by mĂłgĹ zaszkodziÄ brak ĹwiatĹa niĹź niska temperatura. |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-02, 22:23
|
|
|
To mĂłj wiÄ
Ĺź zgubiĹ wszystkie liĹcie zanim odstawiĹem go do piwnicy
sejten88 a nawozisz drzewko w okresie zimowania ? |
|
|
|
 |
sejten88
|
Wysłany: 2014-02-02, 23:47
|
|
|
Nie, nie nawoĹźÄ. MĂłj staĹ przez wiÄkszoĹÄ czasu na dworze. Jak siÄ zaczÄĹy przymrozki trafiĹ do szklarenki, a gdy temperatura zaczÄĹa spadaÄ doĹÄ sporo poniĹźej zera (poczÄ
tek stycznia) to przeniosĹem go do piwnicy. Teraz czekam aĹź siÄ ociepli i znowu wraca na dwĂłr. |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-03, 13:41
|
|
|
A nie lepiej bÄdzie jak odstawie drzewko do domu gdzie jest cieplej ? boje siÄ, Ĺźe przez to Ĺźe wypuszcza nowe listki zimno moĹźe zaszkodziÄ drzewku. Nie wiem czemu ale gdzieĹ na necie wyczytaĹem (nie mogÄ juĹź znaleĹşÄ tej stronki), Ĺźe wiÄ
Ĺź na okres zimowy powinien zgubiÄ wszystkie liĹcie i nie wypuszczaÄ nowych... |
Ostatnio zmieniony przez maniek1125 2014-02-03, 13:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MaciekMM
Administrator

Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-02-03, 17:56
|
|
|
Co za zimÄ miaĹ TwĂłj krzaczor skoro trzymaĹeĹ go w temp 5-8 C a w sĹonku (nie pisaĹeĹ czy staĹ w oknie) moĹźe wiÄcej MĂłj jeszcze do soboty staĹ pod Ĺniegiem i Ĺźadnych listkĂłw nie wypuszcza Napisz coĹ wiÄcej o tej piwnicy. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-03, 18:13
|
|
|
MaciekMM trzymam drzewko w piwnicy przy Ĺcianie, od okna daleko i promienie nie padajÄ
bezpoĹrednio na nie.
Jestem poczÄ
tkujÄ
cy i to moja pierwsza zima z bonsaiem i nie wiem czy robiÄ to dobrze . |
|
|
|
 |
MaciekMM
Administrator

Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-02-04, 10:56
|
|
|
JeĹli drzewko nie byĹo do zimy przygotowane to robisz dobrze. W poĹcie powyĹźej zasygnalizowaĹem (jeĹli zbyt ostro to sorki ), Ĺźe TwĂłj wiÄ
z typowej zimy nie ma i nie bÄdzie siÄ zachowywaĹ tak jak " powinien" Dni coraz dĹuĹźsze to i wiosenkÄ poczuĹ stÄ
d te pÄ
ki/listki. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-04, 11:22
|
|
|
Nie przygotowywaĹem drzewka do zimy. Normalnie w okresie letnim i jesiennym na co dzieĹ trzymaĹem je w domu i na zimÄ tylko zniosĹem do piwnicy.
Czyli na razie nie muszÄ go wstawiaÄ do domu mimo, Ĺźe wypuszcza nowe pÄ
ki ? |
|
|
|
 |
sejten88
|
Wysłany: 2014-02-04, 18:14
|
|
|
TrochÄ czujÄ siÄ zmieszany, bo gdzieĹ na forum wyczytaĹem, Ĺźe minimalna temperatura jakÄ
wytrzymuje wiÄ
z to okoĹo -5 stopni, a z tego co pisze MaciekMM wynika, Ĺźe trzyma go na dworze wiÄc jak to jest z tymi wiÄ
zami?:) |
|
|
|
 |
mastergame
|
Wysłany: 2014-02-04, 20:59
|
|
|
sejten88 napisał/a: | TrochÄ czujÄ siÄ zmieszany, bo gdzieĹ na forum wyczytaĹem, Ĺźe minimalna temperatura jakÄ
wytrzymuje wiÄ
z to okoĹo -5 stopni, a z tego co pisze MaciekMM wynika, Ĺźe trzyma go na dworze wiÄc jak to jest z tymi wiÄ
zami?:) |
MyĹlÄ Ĺźe nie ma takiej stricte granicy czy to bÄdzie -5, czy -7 stopni.
ZaleĹźy teĹź od tego, w jakiej kondycji jest drzewko, w jakich warunkach trzymany, itp. |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2014-02-04, 21:56
|
|
|
WiÄkszoĹÄ roĹlin z naszego klimatu , jak i te ktĂłre sÄ
z klimatu nieco Ĺagodniejszego (jak np. WiÄ
zy ) niemal zupeĹnie nie reaguje na silne nawet , a krĂłtkotrwaĹe spadki temperatury w okresie uĹpienia bezwzglÄdnego , jednak im bliĹźej wiosny i gdy zbliĹźa siÄ okres tzw. uĹpienia wzglÄdnego , czyli uzaleĹźnionego od warunkĂłw otoczenia , tym staje siÄ ono wraĹźliwsze na niskie temperatury np. tzw przymrozki Majowe potrafiÄ
zabiÄ roĹliny , ktĂłre zimÄ
przetrwaĹy spadki temperatur nawet do - 30 st. C .
JeĹli drzewko - WiÄ
z wypuszcza teraz listki to znaczy Ĺźe uznaĹo iĹź warunki- temperatura otoczenia jest ku temu odpowiednia , jednak brak oĹwietlenia sprawi iĹź nowe przyrosty nadmiernie siÄ wydĹuĹźÄ
, jednak nie wynoĹ jeszcze wiÄ
zu do mieszkania , zrĂłb to okoĹo poĹowy marca i silnie wĂłwczas przytnij nadmiernie wydĹuĹźone , ĹwieĹźe przyrosty , od kwietnia zacznij nawoziÄ roĹlinÄ |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-06, 18:27
|
|
|
Jacek Grzelak dziÄki za wskazĂłwki wezmÄ je pod uwagÄ |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2014-02-06, 22:25
|
|
|
Nie bierz pod uwagÄ , a trzymaj siÄ ich , wĂłwczas bÄdziesz miaĹ Ĺadny , zwarty pokrĂłj wiÄ
zu , wiem coĹ na ten temat |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
maniek1125 [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-07, 15:07
|