|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
sadzenie na (w) kamieniu? |
Autor |
Wiadomość |
nitjsefni [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-02, 14:01 sadzenie na (w) kamieniu?
|
|
|
czeĹÄ,
tak sobie wykombinowaĹem Ĺźeby zamiast w doniczce posadziÄ kosodrzewinÄ na (albo raczej "w") kamieniu.
PrĂłbowaĹem znaleĹşÄ jakieĹ info w necie, ale przyznam szczerze, Ĺźe mam teraz spory nomenklaturowy mÄtlik w gĹowie.
WidziaĹem kilka przykĹadĂłw, ale jak konkretnie nazywa siÄ sadzenie na pĹaskim kamieniu ZAMIAST w doniczce?
Jak powinien byÄ przygotowany taki kamieĹ? (widziaĹem przykĹady z drewnianÄ
podstawÄ
). czy naleĹźy je "drÄ
ĹźyÄ"? czy moĹźe sprytnie "przycementowaÄ" jakieĹ mniejsze fragmenty skaĹy, aby uformowaÄ coĹ na ksztaĹt "doniczki"?
I ostatnie pytanie, czy uprawa bonsai w kamieniu jest w ogĂłle moĹźliwa? czy tego typu praktyki stosuje siÄ wyĹÄ
cznie na wystawy?
BÄdÄ wdziÄczy za wszelkie materiaĹy, ktĂłre posiadacie. |
|
|
|
|
sejten88
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 13 Wrz 2013 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: 2014-02-02, 19:10
|
|
|
KiedyĹ przeglÄ
dajÄ
c to forum znalazĹem link do caĹego filmu instruktaĹźowego na temat sadzenia bonsai na kamieniu. Jak dobrze poszukasz moĹźe teĹź Ci siÄ uda go znaleĹşÄ. |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
|
|
|
|
nitjsefni [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-02-03, 21:24
|
|
|
Wielkie dziÄki Mirku, dokĹadnie o to mi chodziĹo.
Ja chciaĹbym zaczÄ
Ä jednak od zdecydowanie mniejszych okazĂłw niĹź te ktĂłre zaprezentowaĹeĹ (w proporcji do kamienia)
BÄdÄ szukaĹ i oglÄ
daĹ jeszcze filmy Jarka, na ten moment ciekawi mnie jedynie czy wykonywanie odpĹywĂłw w PĹASKICH kamienia (tak jak to widziaĹem na jednym z Twoich przykĹadĂłw) jest konieczne. Tzn, wiadomo wskazane aby byĹ odpĹyw nadmiaru wody, ale mi bÄdzie to przysparzaÄ spoko kĹopotu (bo ten kamieĹ szykujÄ raczej na INDORA jakiegoĹ)
hmmm.. no nic, bÄdÄ jeszcze szukaĹ, pĂłki co jeszcze raz wielkie dziÄki! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|