Bia�y osad na korze drzewka |
Autor |
Wiadomość |
asia
|
Wysłany: 2014-01-06, 20:37 Biaďż˝y osad na korze drzewka
|
|
|
Witam
Jakie� dwa miesi�ce temu z mojego drzewka spad�y wszystkie listki po czym na nowo si� odrodzi�y m�ode, pomy�la�am �e to normalne gdy� bonsai musi si� zaaklimatyzowa�. Dzisiaj zauwa�y�am na moim drzewku bia�y osad, wygl�da jak osad z soli lub kamie�, na brzegach doniczki te� jest taki osad, listki zacz�y opada� ponownie.
Jak mog� si� pozby� takiego osadu?? Czy taki osad m�g� powsta� gdy� mog�am przesadzi� z nawozem (naw�z w postaci bia�ych kuleczek kt�re otrzyma�am przy zakupie bonsai) czy podlewaniem zbyt tward� wod�??
|
Ostatnio zmieniony przez asia 2014-01-07, 10:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
asia
|
Wysłany: 2014-01-07, 18:49
|
|
|
Nie mogac sie doczekac na jakas odpowiedz sprobowalam ten osad. to jest sol. jak moge sie jej pozbyc?? |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:19
|
|
|
UsuĹ ten osad rÄcznie za pomocÄ
szczoteczki lub patyczkiem do lodĂłw. Wstrzymaj siÄ do wiosny z nawoĹźeniem, teraz to drzewko nie potrzebuje nic prĂłcz ĹwiatĹa i kontrolowanego podlewania, roĹlina jest w kiepskim stanie, postaraj siÄ podlewaÄ wodÄ
odstanÄ
. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
asia
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:45
|
|
|
A ziemie teĹź mam wymieniÄ? |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2014-01-07, 21:01
|
|
|
Nie, ten wiÄ
z jest zbyt osĹabiony na to by ruszaÄ jego korzenie. Zapewnij mu jak najjaĹniejsze okno w caĹym domu, podlewaj jak ziemia przeschnie, gdy roĹlina ma mniej liĹci potrzebuje mniej wody. Jak bÄdziesz obserwowaÄ swoje drzewko to zauwaĹźysz co i jak, no i wydaje mi siÄ ze ten osad to nie powstaĹ tak z dnia na dzieĹ Cytat: | Dzisiaj zauwaďż˝yďż˝am na moim drzewku biaďż˝y osad, |
|
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
asia
|
Wysłany: 2014-01-07, 21:09
|
|
|
Pit-B napisał/a: | wydaje mi siÄ ze ten osad to nie powstaĹ tak z dnia na dzieĹ |
raczej nie tylko Ĺźe wczeĹniej go nie widziaĹam, wiedziaĹam Ĺźe jest takie coĹ przy doniczce ale myĹlaĹam Ĺźe to jest od nawozu, a na korze zobaczyĹam po paru dniach nieobecnoĹci w domu.
DziÄki za odpowiedĹş |
|
|
|
|
|