Pierwsze bonsai - opadanie liści |
Autor |
Wiadomość |
adrian1987
|
Wysłany: 2014-01-07, 18:48 Pierwsze bonsai - opadanie liści
|
|
|
Witam, 3 tygodnie temu dostałem pierwsze bonsai (ficus ginseng) i mam z nim małą zagwozdkę. Stoi u mnie na parapecie i od samego początku zauważam, że opadają mu liście. Jednocześnie widzę, że od góry wypuszcza nowe. Opadające liście są zarówno poschnięte jak i całkiem żywe, zielone:
zdjęcie 1
Zastanawiam się też, czy od spodu również nadrobi w przyszłości i wypuście liście, czy już zostaną mu takie łysawe gałązki:
zdjęcie 2
Od góry jeszcze:
zdjęcie 3
Wyczytałem, że potrzebuje dużo światła dlatego postawiłem go na parapecie i codziennie wieczorem zraszam liście...
Jak podlewać tego kwiata? Często małą ilością wody, czy raz na jakiś czas ale porządnie? Do tej pory na podlewanie wyciągałem go z ceramicznej osłonki do wanny porządnie podlewałem do doniczki, czekałem aż odcieknie woda i wsadzałem z powrotem do osłonki... |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2014-01-07, 21:26
|
|
|
Witam,
To nie bonsai a 'marchewa'. Poszukaj na forum. Opadanie liĹci jest czymĹ normalnym. Ta aklimatyzacja moĹźe potrwaÄ kilka tygodni. Zmiana otoczenia i maĹo ĹwiatĹa dlatego gubi liĹcie. PodlewaÄ oszczÄdnie i tylko jak przeschnie gleba. ZraszaÄ moĹźna, ale uwaĹźaj na grzyby czy pleĹnie (biaĹe naloty na ziemi). Nie moĹźe staÄ w wodzie (czyli ta ceramiczna osĹonka nie moĹźe wypeĹniÄ siÄ wodÄ
) uwaĹźaj na to. Gleba nie wyglÄ
da ciekawie na zdjÄciach. Co to jest?
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
adrian1987
|
Wysłany: 2014-01-07, 21:51
|
|
|
W takiej ziemi przyjechaĹ ze sklepu. Nie wiem dokĹadnie co to jest, nie jestem znawcÄ
gleb, wyglÄ
da inaczej niĹź ziemia w tradycyjnych doniczkach, lĹźejsza, bardziej przewiewna... |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2014-01-08, 07:47
|
|
|
MoĹźe byÄ jakiĹ badziew, Ĺźe siÄ tak wyraĹźÄ. JeĹźeli jest przewiewna to moĹźe wymagaÄ czÄstszego podlewania. Jak pisaĹem wczeĹniej jednak nie przelej. Przesadzisz w dobrÄ
miesznkÄ wczesnym latem. Opadanie liĹci (nawet wszystkich) moĹźe byÄ spowodowane zmianÄ
temperatury.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
adrian1987
|
Wysłany: 2014-01-08, 08:27
|