Amator z drzewkiem |
Autor |
Wiadomość |
MiZii
|
Wysłany: 2013-12-13, 16:10 Amator z drzewkiem
|
|
|
Witam
Od wczoraj jestem posiadaczem drzewka bonsai z czego się bardzo ciesze Ale niestety jestem totalnym zerem w tym temacie, a zależy mi na tym żeby drzewko ozdabiało moj pokój i miało się jak w najlepszej formie
Przeglądajac forum nie byłem wstanie okreslić jaki rodzaj dzrewka posiadam.
A tak wygląda moje drzewko.
Byłbym bardzo wdzieczny za pomoc przy ustaleniu jaki rodzaj to drzewka i jak się nim opiekować Z góry dziękuje za pomoc |
Ostatnio zmieniony przez MiZii 2013-12-13, 17:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-12-13, 17:13
|
|
|
Możemy pomóc ale mi się na 2 przeglądarkach foty nie otwierają " no hotlink" |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
MiZii
|
Wysłany: 2013-12-13, 17:34
|
|
|
MaciekMM napisał/a: | Możemy pomóc ale mi się na 2 przeglądarkach foty nie otwierają " no hotlink" |
zmieniłęm hosting i mam nadzieje że teraz widać juz zdjecia |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2013-12-13, 18:27
|
|
|
Fikus Retusa , podlewaj oszczędnie , ale dość często i dopiero gdy widać że owe podlewanie jest konieczne , roślina wymagająca bardzo widnego stanowiska , o tej porze roku wyłącznie parapet okienny |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2013-12-13, 21:32
|
|
|
Tak jak Jacek wyżej napisał jest to figowiec tępy (ew. tępolistny, bo z taką polska nazwą też się spotkałem)- łac. Ficus retusa. W literaturze można się też spotkać z nazwą synonimową - Ficus microcarpa. Z tego co widzę na załączonych zdjęciach na wiosnę konieczne jest przesadzenie do lepszego, bardziej przepuszczalnego podłoża (jeśli mnie wzrok nie myli, to na powierzchni gleby widać już zaczątki pleśni). Tak że jak w poście powyżej napisał Jacek - podlewać mało, lecz częściej w miarę potrzeby i duuużo słońca. Pozdr. Jarek Ż. |
|
|
|
|
|