|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Decis 015 jak stosować |
Autor |
Wiadomość |
zgred
beginer
|
Wysłany: 2013-11-17, 10:01 Decis 015 jak stosować
|
|
|
Witam, mam mały problem z ziemórkami. Szukałem preparatu ale okazało się że wszystkie polecane zostały wycofane za sprawą UE, ale w jednym z artykułów na tym forum. Więc kupiłem. W opakowaniu są 2 butelki po 5ml o stężeniu 15g/1l. W instrukcji jest żeby do roślin ozdobnych używać stężenia 0,075% w necie znalazłem informację żeby stosować stężenie 0,1 % do bonsai.
Ponieważ nie ma żadnej miarki w tej buteleczce a środek jest toksyczny więc nie chce żeby gdzieś mi to stało, uruchomiłem excela i wymyśliłem że:
Ilość wody jaką podlewam drzewko to mniej więcej 4 łyżki stołowe - czyli ok 60ml.
Według danych z wikipedii jedna kropla to 1/10 - 1/20 ml - przyjąłem że 1/15 ml.
Podzieliłem jedno przez drugie i wyszło mi stężenie 0,11% - i tym podlałem drzewko.
Pytanie czy dobrze kalkuluje? |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-11-17, 18:51
|
|
|
Ja używam strzykawki (dokładna podziałka) |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|