Sosna czarna |
Autor |
Wiadomość |
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-02, 22:13 Sosna czarna
|
|
|
Witam, mam na oku sosne czarna... co o niej myslicie ma w sobie potencjal? podoba mi sie w niej ,ze ma fajny ruch pnia roslina do skrocenia... a za wierzcholek zacznie sluzyc ktoras z bocznych galazek. Niestety posiadam tylko to zdjecie opinie oraz cenne uwagi mile widziane roslina po skroceniu mialaby ok 40-50 cm Pozdro |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2013-10-04, 15:07
|
|
|
Nie da się ocenić tego materiału co do przydatności na bonsai bez uprzedniego przesadzenia jej , czyli dobrania się i oceny nebari , bowiem nie wiem czy wiesz w jaki sposób są one przesadzane z doniczki do doniczki , najczęściej rośliny szkółkarskie prowadzone w pojemnikach , a zwłaszcza tak dużych nebari posiadają tusz przy dnie doniczki |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-10-09, 06:59
|
|
|
Jacku co to jest tusz, bo nie wiem. Ja bym ją poprowadził jak Pan Włodek jedną ze swoich azalek, która wisi do sprzedania. Może źle, może dobrze, są gusty i guściki, biusty i biuściki |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-09, 18:06
|
|
|
Pawel a mozesz podrzucic linka albo fotke tej azalii ? a co do "tusz" kazdemu moze sie zdarzyć |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2013-10-09, 21:21
|
|
|
tusz ? nie wiem może myślałem wówczas o tuszach wieprzowych , ale nie ważne , skoro jesteś aż tak mądry , to sam oceń przydatność tej sosny jako bonsai , próbowałem wytłumaczyć Ci że i tak niczego z niej nie uzyskasz do chwili gdy nie ukaże się Twym oczyskom nebari , bo to nie jałowiec . Sosnę możesz uformować nie wiem jak pięknie , lecz bez ciekawego nebari zawsze to będzie tylko podrzędny materiał |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-09, 21:33
|
|
|
"skoro jesteś aż tak mądry , to sam oceń przydatność tej sosny jako bonsai" yyyy o co chodzi Jacku dziekuje za Twoja opinie, cenie sobie Twoje uwagi dotyczace drzewek |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2013-10-09, 21:46
|
|
|
Dzięki za to że cenisz moje doświadczenie , jednak ja nie wypominałem moim nauczycielom drobnych błędów w wypowiedziach , tym bardziej błędów ortograficznych , merytorycznych , czy literówek . Chętnie porozmawiał bym z Tobą i wieloma innymi zapaleńcami na żywo na temat ich roślin , czy planów związanych z bonsai i uwierz mi że jedno popołudnie takiej naszej rozmowy , oczywiście na temat , dało by Ci więcej wiedzy niż cała zima przed kompem |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-10-10, 05:29
|
|
|
Nie chciałem nikogo obrazić, tylko pomyślałem, że to jakieś określenie, którego nie znam, jeśli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam. Tak jak poznałem ostatnio karambola. iliczi, owoce znałem, ale nie znałem nazw |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
Ostatnio zmieniony przez slowikp 2013-10-10, 06:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-10, 15:56
|
|
|
Ale ja nic nikomu nie wypominalem co do spotkania to oczywiscie , ze wolalbym spotkac sie i pogadac z Wami niz tu pisac... a Karambola i Liczi mmmmm
pycha |
Ostatnio zmieniony przez fiedler1 2013-10-10, 15:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|