|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
sosna |
Autor |
Wiadomość |
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-02, 19:15 sosna
|
|
|
Czesc, jak w temacie chodzi o sosne w pojemniku yamadori... zastanawiam sie czy na zime nie przeniesc jej do magazynu gdzie temperatura nie spada ponizej zera i nie ma wiecej niz 5 stopni oczywiscie jest okno co Wy na to ? sosna jest wrazliwa na niedobor swiatla ? czy moze lepiej zostawic ja pod daszkiem na swiezym powietrzu i podlozyc pod doniczke 5 cm styropian... ? boje sie zeby mi nie przemarzla z gory dzieki za odp. pozdro |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2013-10-02, 19:27
|
|
|
Najlepszym rozwiązaniem było by zadołowanie jej, obsypanie korą i osłonięcie przed mroźnym wiatrem, nie potrzebuje żadnego dachu, deszcz i śnieg naturalnie dostarczą jej wilgoci. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2013-10-04, 15:13
|
|
|
styropian pod nią to izolacja przed ciepłem od ziemi , a więc spory błąd , ponadto sosna może sobie zimą stać gdzie chce , zupełnie nie jest wrażliwa na mróz , jedynie może jej zaszkodzić mokry , ciężki śnieg , łamiąc jej gałęzie , lub zbyt intensywne nasłonecznienie , nie mylić ze światłem . Tak dla świętego spokoju zadołuj ją wraz z pojemnikiem , nie nasypując do niego ziemi , takie warunki są idealne dla sosny |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2013-10-07, 21:36
|
|
|
Dzieki Panowie |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|