Fikus itp |
Autor |
Wiadomość |
Kojot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-26, 14:51 Fikus itp
|
|
|
Witam wszystkich
Wiec zacznę tak ze jakis czas temu zainteresowałem sie sztuka bonsai lecz uważam ze kupowanie drzewka w sklepie mija sie z celem wiec zrobiłem kilka szczepków miedzy innymi z fikusa i to juz sie ładnie ukorzeniło i teraz tak jak należny powinno sie wsadzić do to doniczki. Tylko teraz mam pytanie czy wsadzic do doniczki z ziemia dla fikusow(jak czytalem mieszkanka zmiemi kompostowej i torfu) czy moze lepiej do piasku zeby korzenie sie ladnie rozwijaly? |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-09-26, 19:28
|
|
|
A w czym jest teraz? Domyślam się, że w wodzie. Jeśli tak, to pierwsza wersja z dodatkiem jakiegoś rozlużniacza. Druga wersja dotyczy raczej ukorzeniania. |
|
|
|
|
Kojot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-26, 20:55
|
|
|
Czyli do ziemi go wsadzic?
Tak aktualnie w wodzie.
Jaki rozluzniacz?<co konretnie?> |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-09-27, 08:06
|
|
|
Ziemia do kwiatów doniczkowych o obojętnym pH z dodatkiem np. perlitu, żwirku, zeolitu lub czegoś podobnego. Sama ziemia po pewnym czasie będzie mocno zbita. Rozluźniacz temu zapobiega. |
|
|
|
|
Kojot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-27, 08:25
|
|
|
OK dziekuje:) Zobaczymy jak to wyjdzie oby owocnie:)
Wgl niedlugo gotowy bedize tez na to grubosz i tak samo zrobic?
Wiem ze narazie to wyglada jak bym po domu biegal i robil szczepi ze wszystkiego co znajde:P Ale wiadomo pora roku na co innego nie byla najlepsza mam jeszcze na dworze 2 małe kloniki 2 akacje i jedna brzozke<ale ona chyba upadnie> i mam jeszcze klona drobno listnegoktorego dostalem kiedys w ogrodnictwie za darmo:P ale on jest chory i prawdopodobnie nic z niego nie bedize:) |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-09-27, 09:28
|
|
|