|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pierwsze kroki - formowanie grubosza |
Autor |
Wiadomość |
Vilya
|
Wysłany: 2013-08-28, 19:39 Pierwsze kroki - formowanie grubosza
|
|
|
Cześć! Jakiś czas temu trafił w moje ręce grubosz jajowaty. Był on w opłakanym stanie, ale postanowiłam zrobić z niego całkiem ładną roślinkę. Dlatego chciałabym Was prosić o pomoc przycięciu go. Mam mniej więcej koncepcję, ale problem ze szczegółami.
Postarałam się go sfotografować z różnych stron:
Jak długo po przesadzeniu należałoby odczekać, zanim wezmę się za cięcie? I co proponujecie zrobić z tymi odgałęzieniami na samym dole?
Z góry dziękuję za pomoc! |
Ostatnio zmieniony przez Vilya 2014-07-24, 21:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aura
|
Wysłany: 2013-08-28, 22:45
|
|
|
osobiście nic nie robiłbym z rośliną prócz podlewania. Po aklimatyzacji i odbudowie (wiosna) zacząłbym formować koronę uszczykując nowe pędy. Odnogę zostawiłbym narazie, może się przydać w przyszłości, a ciachnąć zawsze można.. i narazie tyle z mojej strony. |
|
|
|
|
Vilya
|
Wysłany: 2013-08-30, 22:58
|
|
|
W takim razie tak zrobię, dziękuję |
|
|
|
|
pawel-bob
|
Wysłany: 2013-09-02, 20:35
|
|
|
Osobiście pracuję nad dwoma starymi gruboszami, inspiracji proponuje poszukać w internecie: |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|